SUA se vor implica în reconstrucţia regiunilor japoneze distruse de tsunami

SUA se vor implica în reconstrucţia regiunilor japoneze distruse de tsunami

Japonia şi SUA au anunţat azi crearea unui 'parteneriat public-privat' pentru reconstrucţia regiunilor din nord-estul arhipelagului nipon devastate de seismul şi tsunamiul de la 11 martie, notează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.

Anunţul a fost făcut de secretarul american de stat Hillary Clinton, după o întâlnire avută la Tokio cu ministrul japonez de externe, Takeaki Matsumoto. Parteneriatul se va derula sub comanda guvernului japonez. Clinton a mai precizat că firme şi organizaţii americane vor începe discuţiile în vederea găsirii mijloacelor pentru a sprijini Japonia în procesul de depăşire a crizei.

Şeful diplomaţiei japoneze a declarat la rândul său că reprezentanţi ai mai multor companii din cele două ţări vor coopera pentru a ajuta la reconstrucţia zonelor sinistrate. 'Japonia îşi va prezenta planul de reconstrucţie şi vom coopera cu SUA şi cu alte ţări pentru a-l pune rapid în practică', a explicat Matsumoto în cadrul unei conferinţe de presă comune cu şefa diplomaţiei americane.

Secretarul american de stat a promis de asemenea 'un sprijin ferm' pentru Japonia după seismul de la 11 martie şi a lăudat reacţia populaţiei japoneze în faţa celei mai mari catastrofe din arhipelagul nipon de după al Doilea Război Mondial. 'Ne angajăm încă o dată să ne oferim sprijinul ferm pentru reconstrucţia voastră', a spus Clinton. 'Suntem extrem de încrezători în capacitatea Japoniei de a arăta în lunile care vin energia pe care am văzut-o în timpul crizei, pentru a-şi relua poziţia extrem de puternică în lume', a adăugat ea.

Hillary Clinton a venit în Japonia însoţită de şeful Camerei americane de Comerţ, Tom Donohue, pentru a da concreteţe acestei iniţiative comune. Conform autorităţilor japoneze, valoarea pagubelor din zonele devastate ar putea ajunge la 25.000 de miliarde de yeni (210 miliarde de euro), fără a mai lua în considerare accidentul nuclear de la Fukushima.

SUA au trimis 20.000 de militari şi zeci de avioane şi nave pentru a participa la operaţiunile de căutare pe coastele de nord-est şi la degajarea a milioane de tone de moloz lăsate în urma de trecerea tsunamiului.

Fukushima: nouă luni pentru răcirea reactoarelor În vreme ce Japonia se pregăteşte să înceapă reconstrucţia regiunilor distruse de dezastrele naturale, problemele de la centrala nucleară Fukushima continuă.

Operatorul centralei a estimat azi că va fi nevoie de aproximativ trei luni pentru a începe să reducă radioactivitatea şi între şase şi nouă luni pentru a răci reactoarele, transmit agenţiile internaţionale de presă.

'Estimăm că va fi nevoie de aproximativ trei luni pentru a ne asigura că nivelul radiaţiilor începe să scadă. După ce se va încheia această primă etapă, va fi nevoie de încă trei până la şase luni pentru a putea reduce scurgerile radioactive la un nivel foarte scăzut', reducând temperatura reactoarelor şi a bazinelor de stocare a combustibilului uzat, a anunţat preşedintele companiei de electricitate Tokyo Electric Power (Tepco), Tsunehisa Katsumata, într-o conferinţă de presă.

Centrala a fost paralizată de cutremurul devastator din 11 martie urmat de tsunami. Sistemul de răcire al centralei a devenit inutilizabil, mai multe explozii au afectat clădirile care adăpostesc reactoarele, ceea ce a permis scurgerea de substanţe radioactive în mediul înconjurător.

Ne puteți urmări și pe Google News