Zece măsuri pentru relansarea sectorului energetic

Zece măsuri pentru relansarea sectorului energetic

Ambasada Franţei la Bucureşti, Camera Franceză de Comerţ şi Industrie din România (CCIFER) şi Secţia română a Consilierilor pentru Comerţ Exterior ai Franţei au prezentat, astăzi, un set de zece măsuri pentru relansarea sectorului energetic local, reunite în Cartea Albă a Energiei, printre acestea figurând creşterea eficienţei energetice a clădirilor.

"Dacă autorităţile vor să reducă facturile la energie pentru consumatorul privat şi economic şi să protejeze mediul înconjurător, dacă vor să atragă investiţii serioase şi să consolideze securitatea şi independenţa energetică, trebuie să aplice 10 soluţii cuprinse în Cartea Albă a Energiei. Sunt măsuri care pot fi puse în practică imediat", a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, coordonatorul proiectului Cărţii Albe, Yvonnick David.

Propunerile instituţiilor franceze vizează stabilirea unui contract tip de gestionare a energiei la nivelul clădirilor, încheiat între proprietarul şi administratorul clădirii, pentru creşterea eficienţei energetice şi reducerea facturii consumatorului final. În România, consumul mediu de energie din locuinţe este de 390 KWh pe metru pătrat pe an, comparativ cu media europeană de aproximativ 220 KWh/m2/an. Bani europeni pentru eficienţa clădirilor

"Propunem, de asemenea, construirea unui program operaţional dedicat eficienţei energetice a clădirilor. Potrivit normelor europene, România poate să creeze un program operaţional, prin care să aloce 4% din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, adică 359 milioane de euro pâna în 2013, pentru proiecte privind creşterea eficienţei energetice a clădirilor", a precizat Yvonnick David. Cartea Albă cuprinde o măsură referitoare la dezvoltarea cogenerării de înaltă eficienţă, printr-un program naţional de modernizare a centralelor de producţie de energie termică în cogenerare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, este necesară actualizarea standardelor de performanţă energetică pentru construcţiile noi şi pentru renovarea clădirilor, pentru a reduce cu 30-35% decalajul României faţă de cerinţele Directivei 2010/31/UE. "România are standardele de performanţă energetică a clădirilor sub media europeană, în condiţiile în care, la nivelul UE, tendinţa este de a spori cerinţele în acest sens. România are nevoie să modifice normativul în construcţii pentru a impune o eficienţă energetică sporită pentru clădirile noi şi pentru lucrările de renovare", arată experţii francezi.

De asemenea, documentul propune reunirea autorităţilor de reglementare a sistemelor de încălzire într-o singură entitate, precum şi acordarea unei vizibilităţi pe termen lung investitorilor prin angajamente ferme şi de durată din partea autorităţilor publice.

"În locul celor patru ministere şi două autorităţi de reglementare cu atribuţii în domeniul energiei, ar fi nevoie de comasarea responsabilităţilor statului, pe de o parte, şi a autorităţilor de reglementare, pe de altă parte, într-o singura entitate tutelară şi o singură entitate de reglementare. Măsura este în conformitate cu normele europene. Avantajele ar consta în simplificarea operaţiunilor, ceea ce va încuraja investiţiile", a declarat Yvonnick David.

Accesul transparent la producţia internă de gaze

Totodată, instituţiile franceze propun definirea, împreună cu operatorii de reţele electrice şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a tendinţelor sistemului energetic, esenţiale pentru dezvoltarea energiei regenerabile, precum şi garantarea accesului transparent şi echitabil pentru operatori la gazele din producţie internă.

Documentul propus cuprinde două măsuri ce vizează elaborarea şi implementarea normelor de aplicare referitoare la energia regenerabilă, în primul semestru al anului 2011 şi transpunerea celui de-al treilea pachet de măsuri legislative cu privire la pieţele interne de energie electrică şi gaze naturale ale Uniunii Europene în legislaţia română, cu sprijinul operatorilor, în primul semestru al anului 2011.