Şeful diplomaţiei israeliene urmează să fie pus sub acuzare pentru corupţie

Şeful diplomaţiei israeliene urmează să fie pus sub acuzare pentru corupţie

Procurorul general al statului evreu, Yehuda Weinstein, urmează să anunţe astăzi sau mâine lansarea unei anchete penale împotriva ministrului israelian de Externe, Avigdor Lieberman, pentru acuzaţii de fraudă, spălare de bani şi abuz de încredere, scrie ziarul Haaretz.

Lieberman are însă dreptul la o audiere înainte de lansarea efectivă a acţiunii penale. Dacă acceptă, el nu mai este nevoit să îşi dea demisia. Dacă refuză să răspundă întrebărilor procurorilor, poziţia sa în cabinetul israelian este periclitată, au explicat juriştii.

Weinstein pregăteşte, de mai multe săptămâni, formularea finală a documentului de acuzare în urma unor disensiuni apărute între procuratură şi poliţie privind delictele pentru care va trebui anchetat oficialul. Şeful poliţiei judiciare israeliene, Yoav Segalovici, a recomandat în urmă cu mai bine de un an punerea sub acuzare a lui Lieberman pentru mită, fraudă, abuz de încredere, hărţuirea martorilor şi obstrucţionarea justiţiei.

Poliţiştii îl suspectează pe ministrul de Externe că a primit mită în valoare de zece milioane de shekeli (aproape 3 milioane de dolari) de la mai mulţi oameni de afaceri. Banii au ajuns în posesia lui Lieberman după ce au fost transferaţi în diferite conturi fictive cu scopul de a acoperi tranzacţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Segalovici a mai cerut anchetarea lui Liberman pentru abuz de încredere după ce fostul ambasador israelian în Belarus, Zeev Ben Aryeh, i-a arătat ministrului mai multe documente din rechizitoriul împotriva sa.