Băncile au pierdut din cauza OUG 50 mai puţin decât s-au aşteptat
- Raluca Florescu
- 29 martie 2011, 12:52
Raiffeisen Bank a suferit pierderi de sub 10 milioane de euro de pe urma implementării prevederilor OUG 50/2010, a spus astăzi Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank. El a menţionat că sistemul bancar anticipase pierderi mult mai mari ca urmare a implementării ordonanţei, în condiţiile în care prevederile acesteia erau neclare, dar în cele din urmă ele s-au clarificat.
Potrivit lui Steven van Groningen, în cazul tuturor contractelor de credit, au fost adoptate acte adiţionale emise în urma OUG 50, unele dintre ele fiind acceptate tacit de către clienţi. Astfel, banca a trecut de la dobânda proprie la o dobândă a creditelor exprimată în funcţie de indicatorii Euribor, Robor, pentru a respecta criteriile de transparenţă impuse de OUG 50.
În opinia şefului Raiffeisen, dobânda proprie reflecta fidel costurile de finanțare ale băncii şi permitea clientului să suporte mai ușor fluctuaţiile de pe piața financiară, care nu erau trasferate automat în dobânzi (costul dobânzii creditelor în euro, de exemplu, este format din dobânda interbancara la care se adaugă costul riscului de țară și o marjă de câștig a băncii).
"În prezent, suntem obligaţi să mărim dobânda ca urmare a unei eventuale creşteri a Euribor şi ar fi interesant să vedem care ar fi pierderea (implementării OUG 50 – n.r.) din punctul de vedere al clientului", a mai spus Steven van Groningen.
Băncile s-au concentrat foarte mult în perioada de dinaintea crizei pe acordarea de credite în euro şi de multe ori li s-a reproşat că împrumuturile în moneda naţională ar fi fost mult mai puţin riscante pentru debitori. Spre deosebire de credite în euro, cele în lei nu au inclus în dobândă costul riscului de țară (deci au un risc de dobândă mai mic) și nici nu implică un risc valutar pentru debitorii care au contractat acest tip de credit și care își încasează venturile în lei.
"Dacă nu am fi împrumutat în euro, atunci putem să ne gândim că creşterea economică a României ar fi fost mult mai mică în ultimii zece ani", a mai spus Steven van Groningen. În toamna anului trecut, bancherii au avut mai multe estimări referitoare la pierderile suportate de sistemul bancar ca urmare a implementării OUG 50/2010. Într-o prima fază au fost vehiculate sume cuprinse între 600 și 900 milioane de euro, ca mai apoi nivelul să scadă sub 600 milioane de euro.