"Prima casă" s-ar putea încheia în două luni

"Prima casă" s-ar putea încheia în două luni

Până acum s-au acordat în jur de 1.500 de credite, fiecare de aproximativ 38.000 de euro. Cele mai atractive sunt apartamentele de 2 camere.

Băncile au folosit aproximativ 30% din fondul de 200 de milioane de euro alocat de guvern pentru Programul "Prima casă", etapa a III-a. Mai exact, până acum au fost finalizate în jur de 1.500 de cereri, iar potrivit reprezentanţilor de la Fondul Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), creditul mediu acordat este în jurul sumei de 38.000 de euro.

Dacă se menţine acest ritm, specialiştii de la FNGCIMM sunt de părere că, până la vară, s-ar putea epuiza fondurile.

Cele mai multe solicitări vin din Bucureşti, în jur de 30%, Timiş - aproximativ 10% şi câte 5% - din Cluj, Ilfov, Braşov, Iaşi şi Sibiu.

La program participă 21 de bănci, iar dintre acestea, cele mai mari plafoane de acordare a creditelor pentru "Prima casă" le au BCR, cu 64 milioane de euro, BRD, cu 32 de milioane de euro, Raiffeisen Bank, cu 25 de milioane, şi Banca Românească, cu 21 de milioane de euro.

Creditul maxim acordat a rămas acelaşi ca şi în 2010, respectiv 75.000 de euro pentru o casă construită de la zero, 70.000 pentru o locuinţă nouă şi 60.000 pentru o casă sau un apartement vechi. Cei de la BCR estimează că vor acorda până la încheierea acestei etape în jur de 1.500 de credite în valoare de 40.000 de euro.

În momentul de faţă, dacă îţi faci un credit de aproximativ 38.000 de euro, pe o perioadă maximă de 30 de ani, plăteşti în jur de 200 de euro pe lună.

16 oameni nu şi-au putut plăti creditele şi au rămas fără imobile

Din cele peste 42.000 de imobile achiziţionate prin programul "Prima casă", în 2009 şi 2010, statul a trebuit să dea despăgubiri pentru 16 imobile, în contul garanţiilor acordate. În total e vorba de 700.000 de euro, bani pe care statul ar urma să-i recupereze în urma executării imobilelor respective. Potrivit legii, în momentul în care un client întârzie la plata ratelor mai multe de 3 luni, banca poate solicita garanţia de la stat. După ce este acordată garanţia, Ministerul Finanţelor Publice cere Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) să se ocupe de executarea silită.

Oficialii FNGCIMM sunt de părere că, raportată la valoarea totală a garanţiilor, de aproximativ 1,4 miliarde de euro, suma este nesemnificativă. În 2010, valoarea totală a creditelor a fost de aproape 930 de milioane de euro. Media garanţiilor oferite de stat a fost de aproximativ 41.000 de euro.

În ceea ce priveşte apartamentele, cele mai căutate pe piaţa imobiliară, 51% dintre cererile "Prima casă" au fost pentru cele cu 2 camere, iar 25% pentru cele cu 3 camere.

Potrivit unui studiu făcut de imopedia. ro, de la declanşarea crizei economice apartamentele vechi s-au ieftinit cu aproximativ 40%, iar cele noi cu 39%. Acelaşi studiu arată că în 2010 au scăzut ceva mai lent, cu doar 7%.

Condiţiile pentru obţinerea împrumutului

Cei care vor să ia un credit pentru "Prima casă" trebuie să nu fi deţinut o proprietate pe numele lor. De asemenea, trebuie să aibă un avans de minimum 5%, precum şi un depozit colateral cu dobânda pe o perioadă de 3 luni.

Dosarul de solicatare cuprinde următoarele acte:

  • adeverinţă de venit,
  • copie după contractul de muncă,
  • copie după fişa fiscală,
  • declaraţie notarială că nu mai are alt imobil,
  • precontract de vânzare-cumpărare sau de construcţie.

IMOBILIAR

Ce locuinţe găsim prin credit subvenţionat

Dezvoltatorii prezenţi la primul târg imobiliar al primăverii, Project Expo, care se desfăşoară în perioada 18-20 martie la Sala Palatului din Bucureşti, nu mizează pe un prea mare succes al programului "Prima casă" în 2011, însă sunt pregătiţi cu oferte de preţ care se încadrează în plafonul stabilit de guvern.

Astfel, românii care doresc să achiziţioneze garsoniere, o pot face la preţuri care pornesc de la 25.000 de euro, cum este cazul unei astfel de locuinţe situate într-un bloc nou din zona IMGB, Bucureşti. Garsoniere finalizate, la un preţ de 33.500 de euro, mai pot fi cumpărate şi într-o clădire nouă aflată în zona Bulevardul Metalurgiei. De asemenea, la un preţ de 29.000 de euro sunt promovate şi garsonierele dintr-un mic ansamblu rezidenţial localizat pe Şoseaua Olteniţei. În zona Ghencea, o garsonieră nouă poate fi cumpărată la un preţ de 31.900 de euro, preţ care include şi un loc de parcare.

Cei interesaţi să achiziţioneze o locuinţă nouă cu două camere, prin programul "Prima casă", au de unde alege. De pildă, o astfel de proprietate, situată într-o vilă din cartierul Berceni, se vinde la un preţ de 39.500 de euro, în timp ce, un apartament cu două camere aflat într-un bloc nou din zona Apărătorii Patriei are un preţ de strigare de 55.000 de euro. În zona Militari, Apusului, dezvoltatorul unui bloc de locuinţe vinde apartamente cu două camere la un preţ de 61.500 euro, clădirea fiind deja finalizată. Tot în cartierul Militari, în ansablul Militari Residence, pot fi cumpărate locuinţe cu două camere la preţuri care pornesc de la 43.000 de euro. De asemenea, în cartierul Ghencea, dezvoltatorii proiectului Ghencea 71 au pentru cumpărători o ofertă de 55.900 de euro pentru un astfel de apartament, preţ care include şi un loc de parcare.

Oferte multe găsim şi pe segmentul apartamentelor cu trei camere, cea mai ieftină astfel de proprietate promovată la Project Expo fiind construită în cartierul Berceni şi având un preţ de 50.000 de euro. Ceva mai scump, la un preţ de 58.000 de euro, se vinde un apartament cu trei camere, situat într-o vilă construită pe Şoseaua Olteniţei, aproape de intrarea în localitatea Popeşti. În ansamblul Metropolitan Residence, localizat tot în zona Şoseaua Olteniţei, o locuinţă nouă, cu trei camere, are un preţ de vânzare de 70.000 de euro, cu loc de parcare inclus şi 0% comision pentru tranzacţie. (Valentin Roman)

Ne puteți urmări și pe Google News