ONU a realizat traseul probabil al norului de radiaţii de la Fukushima

ONU a realizat traseul probabil al norului de radiaţii de la Fukushima

Experţii ONU au apreciat traseul pe care îl va urma, probabil, norul radioactiv rezultat în urma exploziilor şi incendiilor de la centrala nucleară Fukushima, acesta urmând să traverseze arhipelagul Aleutine în cursul zilei de astăzi şi să atingă coastele californiene mâine, relatează New York Times.

Norul va ocoli, probabil, arhipelagurile Hawaii şi Midway. Pe măsură ce se îndepărtează de teritoriul nipon, susţin specialiştii, nordul radioactiv îşi va pierde din concentraţie şi va avea consecinţe minore asupra sănătăţii populaţiei din zonele pe care le va traversa. După dezastrul de la Cernobâl, din 1986, radiaţiile au făcut înconjurul lumii şi au atins coastele de vest ale SUA după 10 zile, cu un nivel însă foarte diluat.

Prognoza a fost făcută acum două zile şi se bazează pe informaţii legate de direcţia curenţilor de aer care traversează Pacificul şi date culese de la 60 de centre de monitorizare. Traseul poate suferi însă deviaţii în condiţiile în care direcţia vântului este schimbătoare, au mai avertizat experţii.

Preşedintele Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA, Gregory B. Jaczko, declarase încă de luni că norul radioactiv nu va prezenta absolut niciun pericol pentru SUA. "Nu vreau să fac speculaţii despre diferite scenarii. Dar pe baza informaţiilor şi distanţelor de care discutăm, este puţin probabil că va exista un impact major", a subliniat acesta într-o conferinţă la Casa Albă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, traseul norului este însă monitorizat în continuare de Administraţia Federală a Aviaţiei, Administraţia Oceanelor şi a Atmosferei, Departamentul Apărării şi Departamentul Energiei.

În Europa, unde a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, autorităţile germane au înlăturat temerile populaţiei, subliniind ieri că ameninţarea norului este infimă şi că nu este nevoie ca populaţia să ia pastile de iodură de potasiu.