JAPONIA, FĂRĂ SECRETE: Slăbiciunile unei mari puteri nucleare

JAPONIA, FĂRĂ SECRETE: Slăbiciunile unei mari puteri nucleare

Deficienţe grave legate de siguranţa centralelor atomice au fost semnalate în mod repetat, însă autorităţile le-au ignorat, potrivit WikiLeaks.

Centrala nucleară de la Fukushima a fost proiectată să reziste unor seisme cu magnitudinea de cel mult 7, dezvăluie o telegramă a ambasadei americane la Tokio, publicată de WikiLeaks, iar un fost expert evocă greşeli de proiectare la reactoarele complexului amintit.

Informaţiile au ieşit la iveală în contextul alertei nucleare din Japonia, după trei explozii succesive şi mai multe incendii la centrala situată la peste 200 de kilometri nord de capitala niponă, dar şi pe fondul secretomaniei întreţinute de guvern cu privire la situaţia reală din zona contaminată.

Primele avertismente cu privire la siguranţa reactoarelor atomice nipone au fost lansate în timpul unei reuniuni a statelor G8 pe tema securităţii nucleare, care a avut loc în 2008. O telegramă expediată Departamentului de Stat de Ambasada SUA, la scurt timp după întâlnirea respectivă, a sintetizat aceste preocupări. De exemplu, un expert al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a dezvăluit că măsurile de protecţie a centralelor nucleare în cazul cutremurelor au fost actualizate doar de trei ori în ultimii 35 de ani.

Justiţie ignorată

După mai multe cutremure cu magnitudine ridicată, un tribunal japonez a emis un ordin de închidere a unei centrale nucleare din vestul Japoniei, neidentificată de WikiLeaks. Instanţa a motivat că există riscul expunerii la radiaţii a locuitorilor din zonă în cazul în care are loc un seism care depăşeşte magnitudinea de 7, limita superioară de rezistenţă a respectivului complex. Guvernul de la Tokio a reuşit să anuleze verdictul tribunalului în 2009.

O altă telegramă, datată octombrie 2008, îl citează pe Taro Kono, un deputat japonez care, într-o discuţie cu diplomaţii americani, a recunoscut că guvernul de la Tokio a "muşamalizat" mai multe accidente nucleare şi alte probleme legate de activitatea din acest sector. Executivul ignoră pur şi simplu alte forme de energie alternativă, precum cea eoliană, a mai subliniat atunci parlamentarul nipon.

Un alt mesaj al Ambasadei SUA informa Washingtonul despre îngrijorarea manifestată de diferiţi oficiali niponi cu privire la siguranţa unor centre de reciclare a combustibilului nuclear.

Proiect greşit

Telegramele WikiLeaks nu sunt singurele care aduc în discuţie siguranţa centralelor nu cleare nipone. Dale Bridenbaugh, un fost inginer, angajat al companiei americane General Electric (GE), susţine că a demisionat acum 35 de ani după ce a constatat greşeli de proiectare a reactoarelor centralei Fukushima. Sunt tocmai greşelile de proiectare care se fac acum resimţite la centrala Fukushima, şi anume pierderea funcţiilor de răcire, a mai subliniat fostul inginer.

El susţine că a informat conducerea GE şi operatorul nipon despre aceste deficienţe, însă cele două companii au refuzat să întrerupă activitatea pentru a face noi măsurători. Inginerul a decis atunci să-şi dea demisia.

Mii de japonezi au ales între timp să părăsească ţara pe fondul isteriei nucleare, aeroporturile din Tokio fiind zilele acestea luate cu asalt. Tot mai multe companii străine, precum SAP, Continental, PSA Peugeot-Citroen sau Cisco Systems, au anunţat că fie îşi vor evacua personalul de la filialele din Tokio, fie îl vor reloca temporar în oraşe din sudul ţării, la distanţa mai mare de zona contaminată din vestul ţării.

"În unele cazuri, intensitatea cutremurelor a depăşit limita de rezistenţă a unora dintre centralele japoneze.“OFICIAL AIEA, citat de WikiLeaks

ROMÂNIA IA MĂSURI

Personalul neesenţial al ambasadei, retras

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a decis retragerea "personalului neesenţial" de la Ambasada României din Tokio, a declarat ieri ministrul Teodor Baconschi, citat de Agerpres. El a menţionat că România a transmis Japoniei intenţia de a participa la efortul internaţional de asistenţă.

"Partea japoneză ne-a comunicat că a selecţionat ofertele de asistenţă din partea unor state aflate în apropiere şi, totodată, din partea SUA. Suntem pe o listă de aşteptare", a spus ministrul.

MAE a primit 62 de solicitări de asistenţă consulară şi informaţii din partea românilor din Japonia. În jur de 4.000 de români trăiesc în ţara asiatică.