Scumpirea alarmantă a produselor alimentare a trezit apetitul pentru creditarea agriculturii din partea unor bănci, care se întrec acum în oferte.
Privită ca o investiţie cu risc major, agricultura nu a reuşit să convingă până acum creditorii. De cealaltă parte, condiţiile impuse pentru acordarea împrumuturilor şi costul acestora i-au determinat pe mulţi fermieri să nu apeleze la bănci pentru a obţine finanţare.
Totuşi, perspectiva privind o nouă criză alimentară face ca sectorul agricol să devină mai atractiv pentru bănci, potrivit unei analize a revistei "Capital".
Care este costul creditelor
Astfel, BRD a lansat recent creditul pentru finanţarea nevoilor de trezorerie ale beneficiarilor de subvenţii europene, care se acordă prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Dobânda se calculează în funcţie de ROBOR, plus o marjă de 3%-5%, în funcţie de tipul de client şi de performanţa financiară a acestuia.
Totodată, se percepe un comision de acordare de 1,5% din suma aprobată şi un comision de administrare lunară de 0,2%. Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) garantează 50% din valoarea creditului, diferenţa de garanţie de până la 100% reprezentând cesiunea creanţei APIA.
Şi ProCredit Bank acordă fermierilor împrumuturi de până la 150.000 de euro pentru capital de lucru, pe o perioadă de până la doi ani. Pentru investiţii, banca acordă până la 250.000 de euro pe o perioadă de zece ani. FGCR garantează până la 80% din valoarea creditului.
Tot 80% se garantează şi pentru creditul agricol de la Banca Transilvania. Acesta se adresează celor care deţin minimum 150 de hectare. DAE este de 15% pe an, iar împrumutul se acordă pentru maximum 12 luni. "Garanţiile se acordă în maximum trei zile lucrătoare, pe baza analizei efectuate de bancă" VERONICA TONCEA, director FGCR-IFN SA