Cine face bani de pe urma revoltelor din lumea arabă

Cine face bani de pe urma revoltelor din lumea arabă

Armatorii greci, ale căror afaceri au avut de suferit pe fondul impasul economic prin care încă trece statul elen, au profitat din plin de criza din Libia, solicitaţi să evacueze zecile de mii de muncitori străini angajaţi ai companiilor petroliere. De cealaltă parte a Mediteranei, turismul spaniol se pregăteşte pentru un an aglomerat după ce tot mai mulţi europeni au ales plajele iberice în detrimentul celor egiptene şi tunisiene.

Opt feriboturi, operate de trei companii elene de transport maritim, fac de mai multe zile curse neîntrerupte între portul libian Benghazi şi insula Creta şi arhipelagul maltez. Preţul pentru o singură cursă este de 250.000 de euro, potrivit unei firme elene de consultanţă, citată de Financial Times.

Anek şi Hellenic Seaways, aparţinând grupului Vardinoyannis, Minoan Lines şi Agoudimos Lines sunt companiile la care guvernul de la Beijing a apelat pentru a scoate din Libia muncitorii chinezi angajaţi de companiile petroliere occidentale.

Aproape 18.000 din totalul de 48.000 de muncitorii chinezi din Libia au fost deja evacuaţi, alături de câteva sute de europeni, în porturile greceşti Souda şi Heraklion din insula Creta. De aici, guvernul de la Beijing va apela la companiile aeriene chineze pentru a-i repatria pe cei deja evacuaţi din Libia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu mai puţin de 20 de milioane de euro vor intra în conturile armatorilor eleni, prognozează operatorii, în condiţiile în care cursele spre şi dinspre Libia vor continua şi în următoarele zece zile. Guvernele de la Brasilia şi Caracas au solicitat şi ele serviciile armatorilor eleni. Anul trecut, companiile care operează cele aproximativ 80 de feriboturi din Grecia au înregistrat pierderi de circa 250 de milioane de euro, mai scrie ziarul britanic.

Exod spre coastele iberice

Revoltele din lumea arabă sunt o veste bună şi pentru turismul spaniol, scrie France Presse. Numai în prima lună a acestui an, numărul turiştilor străini care au ales Spania drept destinaţie a crescut cu cinci procente în comparaţie cu anul trecut. Numai în luna februarie, aproape 900.000 de străini, în majoritate nord-europeni, s-au îndreptat spre Insulele Canare, alţi 300.000 de fiind aşteptaţi până la sfârşitul lunii aprilie.

"Am avut de câştigat de pe urma crizelor din Egipt şi Tunisia deoarece au deturnat fluxul de turişti spre Spania, în special spre Canare", a recunsocut şi ministrul spaniol al Turismului, Miguel Sebastian.

Anul trecut, Spania a căzut de pe poziţia a treia pe locul patru în clasamentul celor mai vizitate ţări, după Franţa, SUA şi China, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Turismului.