Carburanţii prind viteză spre 6 lei/litru

Carburanţii prind viteză spre 6 lei/litru

Preţurile la pompă cresc în ritm ameţitor, după majorarea accizei şi din cauza conflictelor din lumea arabă.

Românii ar putea vedea în foarte scurt timp afişat la pompă ameţitorul preţ de 6 lei/litru. Încă o scumpire-două, iar şoferii care îşi alimentează maşina cu cele mai scumpe sortimente vor avea de înfruntat acest nou prag psihologic. Şi cei mai ieftini carburanţi ar putea ajunge însă aici, dacă petrolul va depăşi în acest an recordul istoric atins în 2008, spun voci din domeniu.

Cele mai ieftine sortimente au depăşit din ianuarie pragul de 5 lei/litru, stârnind protestele şoferilor. La nici o săptămână de la ultima scumpire, de până la 9 bani pe litru, de 1 martie românii au primit ca "mărţişor" o nouă majorare, de 8 bani pe litru la benzină şi de 6 bani, la motorină.

Petrom, cel mai mare operator din piaţă, a operat majorarea imediat după modificarea Codului Fiscal, prin care s-a prevăzut eliminarea reducerii de 4% la acciza pentru carburanţii amestecaţi cu biocombustibil.

De la 1 ianuarie 2011, componenta bio are o pondere de 5% în structura benzinei şi motorinei, potrivit legislaţiei interne.

Petrolul, posibil nou record

Până la închiderea ediţiei, Rompetrol nu a anunţat nicio modificare de preţ la pompă. În schimb, reprezentanţii LukOil România ne-au declarat că, de astăzi, compania va aplica aceleaşi majorări ca Petrom, de 8, respectiv 6 bani pe litru. De ce a eliminat statul acum această facilitate? Autorităţile au fost atenţionate anul trecut că, potrivit unei directive europene, "statele membre nu au dreptul să acorde reduceri de accize pentru pragurile obligatorii de amestec cu biomasă prevăzute în legislaţia naţională", ne-a declarat Dan Tudor Lazăr, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor.

Eliminarea accizei reduse vine după ce, în ianuarie, statul a eliminat taxa numită "centul pe litru". Atunci a fost singurul moment din acest an când carburanţii s-au ieftinit.

De la 1 ianuarie, se scumpesc constant, în principal din cauza conflictelor din lumea arabă, care au dus petrolul spre 120 de dolari/baril. Unii analişti internaţionali au estimat un posibil nou record în 2011, de 158 de dolari pe baril.

De la acest nivel în sus, cea mai ieftină benzină ar putea costa în România 6 lei pe litru, este de părere Andrei Chirilescu, specialist în domeniu. Acum, cea mai ieftină benzină costă circa 5,2 lei în majoritatea staţiilor.