Tarifele la apelurile video, pe cale să scadă

Tarifele la apelurile video, pe cale să scadă

După ce Cosmote a dat tonul preţurilor mai mici la convorbirile video 3D, şi ceilalţi doi operatori sunt aşteptaţi să-i urmeze exemplul.

Când Cosmote a lansat, în luna decembrie a anului trecut, o promoţie care permitea efectuarea de apeluri video la aceleaşi tarife ca şi cele ale apelurilor de voce, utilizatorii de telefonie mobilă şi-au amintit dintrodată de serviciul care ar fi trebuit să fie motorul tehnologiei 3G. Din păcate, în prezent, acest serviciu este folosit cu precădere de corespondenţii televiziunilor şi mai puţin de ceilalţi utilizatori.

Preţul, cea mai mare barieră pentru apelurile video

Experienţa anilor trecuţi arată că operatorul grec este cel care a dat startul reducerilor masive de preţ. Astfel, este de aşteptat că şi celelalte companii de pe piaţă se vor lăsa atrase în această competiţie. Odată reduse preţurile, românii ar putea deveni mai interesaţi să îşi vadă interlocutorii pe telefon în timp ce vorbesc cu ei, potrivit revistei "Capital".

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, tariful unui apel video în aceeaşi reţea este la Cosmote de 0,149 euro/ minut. Ceilalţi operatori, Orange şi Vodafone, practică un tarif de 0,17 euro/ minut. Până acum, realitatea a arătat că tariful unui apel este mai important decât nevoia de a vedea interlocutorul convorbirii telefonice. Aşa că, în prima jumătate a anului trecut, clienţii companiilor de telefonie mobilă au efectuat 370.000 de minute de apeluri video 3G.

Nici la nivel mondial lucrurile nu stau mai bine. "Deloitte estimează că, în 2011, apelurile video vor fi mai ieftine, vor avea o calitate mai bună, iar accesibilitatea lor se va îmbunătăţi, dar, cu toate acestea, o explozie a cererii este puţin probabilă“, arată compania de consultanţă şi audit.

Şi chiar dacă aşteptările de creştere nu sunt semnificative, producătorii de hardware vor continua să lanseze produse care permit efectuarea de apeluri video. Deloitte estimează că circa 400 de milioane de gadgeturi dotate cu a doua cameră video vor fi livrate în 2011. Printre ele se numără atât smartphone- uri şi tablete, cât şi laptopuri.

Nu va fi un boom în acest an

Există însă şi optimişti, printre care o companie de cercetare care prognozează că numărul utilizatorilor de telefonie mobilă care folosesc serviciul video call în America de Nord va creşte cu o medie anualizată de 115% până în 2015.

"Dar, în opinia noastră, acest avans nu va fi suficient pentru a juca rolul de catalizator al extinderii mass-market a apelurilor video în 2011“, mai spun analiştii Deloitte.

De altfel, din cauza crizei, şi românii sunt mult mai atenţi la cheltuieli. Însă lucrurile se pot schimba datorită preţurilor.

Pe plan local, experimentul Cosmote a arătat că preţul este una din barierele care împiedică utilizatorii să folosească mai des acest serviciu. "Într-o piaţă în care ofertele includ mii de minute în acelaşi pachet, posibilitatea de a utiliza minutele de voce şi pentru apeluri video este o inovaţie lansată de Cosmote, care s-a bucurat de mare succes în rândul clienţilor“, spune Gabriel Ioniţă, senior manager în cadrul companiei.