Cum explică Petrom scumpirea de astăzi a motorinei

Cum explică Petrom scumpirea de astăzi a motorinei

Compania petrolieră OMV Petrom a majorat de astăzi preţul de referinţă al motorinelor comercializate în staţiile proprii cu şase bani/litru, după ce cotația internațională la motorină a crescut de la începutul anului cu 11,75%.

„Modificarea de preţuri a avut loc ca urmare a evoluţiei cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere, care, de la începutul acestui an au crescut cu 11,75 % pentru motorine şi cu 5,51% pentru benzine. În aceeaşi perioadă, cotaţiile la ţiţei au crescut cu circa 7,71%”, ne-au explicat reprezentanții companiei. Ei au adăugat că Petrom reflectă cotațiile internaționale ale produselor petroliere într-o manieră moderată, preţurile reflectând trendul şi nu vârfurile. Evoluţiile internaționale nu pot fi ignorateÎn contextul economic actual, care este unul dificil atât pentru clienţii noştri persoane fizice, cât şi companii, facem tot posibilul pentru a menţine preţurile noastre printre cele mai mici din Europa şi din România. Însă, România face parte din piaţa europeană şi nu putem ignora evoluţiile internaţionale”, a mai punctat Petrom. În urma majorării de astăzi, preţul de referinţă în staţiile OMV Petrom pentru un litru de motorină Top euro diesel/Top nordic diesel a ajuns la 5,04 lei, pentru unul de OMV Sprint Diesel - 5,06 lei/litru, Euro diesel 5 - 4,84 lei şi OMV Alpin Diesel - 5,38 lei.

La benzine, preţurile au rămas nemodificate, şi anume Premium fără plumb 95 - 4,90 lei, Top premium fără plumb 99+ - 5,28 lei, OMV Carrera 95 - 5,04 lei şi OMV Carrera 100 - 5,70 lei.

Acestea sunt preţurile de referinţă, cele din staţii pot varia cu plus/minus 5%. Şi Rompetrol a scumpit ieri motorina

Ieri, și compania Rompetrol a scumpit motorina cu 5 bani pe litru. Astfel, un litru de Efix Diesel a ajuns să coste 5,04 lei, iar unul de Diesel Alto 55 - 5,38 lei. Din cauza scumpirilor repetate la pompă, premierul Emil Boc a cerut anchetarea profiturilor companiilor petroliere, iar ANAF a derulat deja primele inspecții. Primele concluzii au arătat că majorările de preț de anul trecut nu sunt justificate.   Compania petrolieră Petrom a explicat însă că la baza scumpirilor de anul trecut se află aprecierea cotațiilor internaționale la produse petroliere, deprecierea leului în raport cu dolarul, dar și majorarea taxelor. Asta în timp ce Rompetrol a spus că primele concluzii ale Fiscului cuprind "neclarități care nu reflectă situația actuală”.

Ne puteți urmări și pe Google News