Producătorii nu vor majora preţul uleiului în această primăvară, deoarece deţin stocuri suficiente şi deocamdată nu există niciun motiv de a opera modificări, a declarat astăzi preşedintele Patronatului Industriei Uleiului-ULPROD, Viorel Zichil.
"Avem stocuri suficiente de materie primă (seminţe de floarea soarelui n.r) obţinute în general de pe piaţa internă şi foarte puţin din import, respectiv din Republica Moldova. Dacă nu vor apărea elemente noi legate de creşteri de preţuri la combustibili şi energie, nu există motive pentru majorarea preţului la ulei până în iunie", a precizat Zichil, citat de Agerpres.
El a explicat că în vară va apărea recolta de rapiţă, care va susţine în continuare piaţa uleiului. Chiar şi în cazul în care vor creşte tarifele la utilităţi şi combustibili, impactul în preţul uleiului nu va fi unul semnificativ.
Ameninţări cu scumpiri
Recent, preşedintele Federaţiei din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, a declarat că producătorii de ulei vor fi nevoiţi, probabil undeva prin luna martie, să importe materie primă, deoarece nu mai există seminţe de floarea soarelui sau de soia pe piaţa internă şi vor importa la un preţ dublu.
"Se preconizează preţuri la ulei de 7 lei pe litru, în martie – aprilie", a afirmat, săptămâna trecută, Dragoş Frumosu.
Cu toate acestea, preşedintele ULPROD a precizat că nu a avut nicio discuţie cu liderul federaţiei şi că nici nu susţine declaraţiile acestuia.
În prezent, producătorii vând un litru de lei cu preţuri cuprinse între 4,5 - 4,8 lei, fără TVA, acesta fiind vândut în magazine cu 5,2 - 5,7 lei/ litru cu TVA, dar şi cu peste 6 lei pentru sortimente premium.
Din ULPROD fac parte 10 mari producători de ulei, care asigură cea mai mare cantitate din necesarul de ulei pe piaţa românească.
În România, consumul lunar de ulei se ridică la circa 20.000-25.000 tone pe lună, în medie 260.000 de tone pe an. În ultimul timp s-au lansat tot felul de amenințări privind scumpiri ale produselor de bază. Astfel, în afară de ulei, pâinea s-ar putea scumpi cu 15% la începutul lunii februarie, iar lactatele cu 4-10%, potrivit unor voci din piață. Mai mult decât atât, de pe masa de Paşte ar putea lipsi mielul românesc, ameninţă crescătorii de profil.