Restructurările ratate în 2010, promise iar

Restructurările ratate în 2010, promise iar

Autorităţile au ratat anul trecut programele de privatizare şi de reorganizare ale companiilor cu pierderi, stabilite în faţa FMI.

Guvernul are planuri mari de privatizări şi restructurări ale companiilor de stat pentru acest an, după ce, în 2010, cea mai mare parte a promisiunilor a fost ratată.

Presiunile de restructurare venite din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) sunt foarte mari, motivul principal fiind nevoia de reducere a arieratelor. Astfel, deficitul bugetar real al României este mai mare decât cel declarat, din cauza arieratelor, a declarat ieri preşedintele BNS, Dumitru Costin, la ieşirea de la discuţiile cu misiunea FMI pentru România.

"Trebuie să terminăm odată cu minciuna arieratelor, pe care le rostogolim şi zicem că avem bani de încasat. Sunt zone, ca mineritul şi sistemul energetic, din care statul nu va mai încasa nici o leţcaie", a spus preşedintele BNS, citat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

2011, anul privatizărilor?

Potrivit acestuia, întreprinderile de stat din sectorul energetic, care aşteaptă să fie privatizate de doi ani şi jumătate, plătesc consilii de administraţie şi echipe de privatizare care nu fac nimic.

Prim-vicepreşedintele BNS, Ion Pisc, a afirmat că printre companiile de stat vizate de privatizare şi restructurare se numără centrale termice din subordinea consiliilor locale, dar şi Compania Naţională a Huilei, respectiv centralele de la Paroşeni şi Deva, precum şi Termoelectrica. Pisc a mai spus că în curs de restructurare sunt şi centrale care ar putea avea profit, cum sunt complexurile energetice din Oltenia. "Toate întreprinderile de stat sunt vizate, atât timp cât nu se fac retehnologizare şi modernizare", a afirmat Pisc.

Potrivit angajamentelor luate de guvern în vara anului trecut în faţa FMI, Termoelectrica, companie pe lista celor monitorizate, trebuia lichidată până în vara acestui an. La fel, CFR Marfă ar fi trebuit privatizată până în martie 2011. Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a afirmat însă că privatizarea companiei se va face când condiţiile de piaţă vor fi favorabile.

Acum, guvernul încearcă să facă rost de bani din vânzarea de acţiuni la companiile din subordinea Ministerului Economiei. Instituţia speră să obţină în acest an 2,9 miliarde de lei din privatizări sau valorificarea unor pachete minoritare de acţiuni, pe listă fiind companii foarte valoroase, precum Petrom, Transgaz, Romgaz. Deşi nu se află între companiile monitorizate, Executivul ia în calcul să privatizeze sau să vândă acţiuni şi în cazul CEC Bank, Tarom sau Poşta Română.