Obama cheamă America la mobilizare economică

Obama cheamă America la mobilizare economică

Americanii trebuie să dea frâu liber spiritului creativ şi să lase deoparte divergenţele politice pentru a se ralia în jurul unui obiectiv crucial: menţinerea poziţiei dominante într-un mediu economic mondial tot mai competitiv.

Aceasta a fost provocarea lansată, marţi, de preşedintele american Barack Obama conaţionalilor săi, în discursul despre starea naţiunii, dominat de teme economice.

"Trebuie să inovăm, să educăm şi să construim mai mult decât restul lumii. Trebuie să transformăm America în cel mai bun loc pentru afaceri de pe Pământ", a subliniat liderul de la Casa Albă, în discursul în care a schiţat "planul de cucerire a viitorului". El a enumerat şi domeniile în care Statele Unite trebuie să investească masiv, pe viitor, pentru a face faţă competiţiei economice mondiale: educaţie, infrastructură feroviară, tehnologie pentru energie verde, internet de mare viteză şi cercetare ştiinţifică.

China, principalul rival

Ne puteți urmări și pe Google News

Cursa pentru supremaţia economică globală este tot mai acerbă, a avertizat liderul american, susţinându-şi pledoaria cu numeroase exemple. "Infrastructura noastră era cea mai bună, dar am pierdut prima poziţie. Locuinţele din Coreea de Sud au acces mai larg la internet decât noi. Ţări din Europa şi Rusia investesc mai mult în drumuri şi căi ferate decât facem noi. China construieşte trenuri de mare viteză şi noi porturi. La noi însă, inginerii au dat calificativul «nesatisfăcător» infrastructurii noastre", a subliniat Obama, citat de cotidianul "New York Times".

Preşedintele nu a uitat să le reamintească americanilor beneficiile acordurilor semnate săptămâna trecută cu companiile chineze, în timpul vizitei la Washington a liderului de la Beijing, Hu Jintao. "Recent, am semnat contracte cu China şi India, care vor susţine peste 250.000 de slujbe în SUA", a subliniat liderul de la Casa Albă. Pentru a ajuta firmele să vândă mai mult în străinătate, ne-am propus drept obiectiv dublarea exporturilor până în 2014. Cu cât exportăm mai mult, cu atât creăm mai multe slujbe", a detaliat Obama.

Apelul preşedintelui a avut, se pare, efectul scontat. Potrivit unui sondaj on-line realizat la comanda postului CBS imediat după discurs, 91% dintre americanii care l-au ascultat au aprobat priorităţile enumerate de preşedinte. În 2010, 83% au dat un răspuns similar. Discursul nu i-a mişcat însă şi pe republicani, deşi anul acesta nici unul dintre membrii opoziţiei nu a mai întrerupt mesajul preşedintelui, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, când congresmenul Joe Wilson l-a acuzat în plen pe liderul de la Casa Albă că minte.

Chemarea la investiţii adresată de Obama i-a nemulţumit pe republicani, care au făcut din reducerea cheltuielilor publice prioritatea numărul unu a contraofensivei politice pe care au demarat-o după preluarea, în ianuarie, a controlului Camerei Reprezentanţilor. "Datoria publică va eclipsa în curând întreaga noastră economie şi va atinge un nivel catastrofal", au avertizat aceştia.