Bulgarii vor să construiască 100 km de autostradă pe an
- Ana Bâtc ă
- 24 ianuarie 2011, 20:26
Guvernul Bulgariei intenţionează să construiască 288 kilometri de autostradă în următorii trei ani, până la finalul mandatului său, a declarat ministrul dezvoltării regionale din ţara vecină, Rosen Plevneliev.
Potrivit lui Plevneliev, programul reprezintă mai mult decât s-a construit în Bulgaria în toţi cei 35 de ani ai regimului socialist, informează Novinite.com.
Bulgaria se află la coada clasamentului european privind lungimea autostrăzilor la mia de km pătraţi, cu numai 3,8 km de autostradă/ 1.000 km pătraţi.
Potrivit datelor prezentate de ministrul bulgar al dezvoltării, Germania are 32 km de autostradă la mia de km pătraţi, Italia 28, Austria 10, Slovenia 14, iar Lituania 6 km de autostradă/ 1.000 km pătraţi. Totuși, pe ultimul loc în clasament se poziționează România (321 km de autostradă) ceea ce înseamnă 1,35 km de autostradă/1.000 km pătrați. La începutul lunii decembrie 2010, ministrul de resort Anca Boagiu a prezentat programele prioritare în domeniul Transporturilor, precizând că Ministerul Transporturilor are în derulare proiecte de peste 5,5 miliarde de euro, din care peste jumătate se referă la construcția de autostrăzi și variante ocolitoare. În prezent, în România sunt deschise șantiere pentru construcția a 243 km de autostradă, care ar trebui finalizați și dați în exploatare la finele anului viitor, conform termenelor de finalizare. De ce sunt proaste drumurile bulgăreşti Ulterior, între anii 2014 şi 2020, autorităţile bulgare vor avea nevoie de o finanţare de 2,5 miliarde de euro pentru autostrăzile "Struma", "Hemus" şi "Marea Neagră". Iar pentru întreaga infrastructură de drumuri va fi necesară suma de 5 miliarde de euro, a precizat ministrul Plevneliev.
"Struma" este principala prioritate, prevăzută pentru anii 2001-2015, a mai spus oficialul bulgar.
Potrivit lui, alte priorităţi sunt podurile pe Dunăre, tunelul sub trecătoarea Şipka din Stara Planina, precum şi drumul care să unească Sofia cu Kalotina, punctul vamal de la frontiera cu Serbia.
Plevneliev a explicat că starea proastă a drumurilor din Bulgaria se datorează în principal explodarea numărului de camioane până la peste 291.000 şi de autoturisme până la 2,5 milioane.