Instruire în dializă pentru cadre medicale pe bani europeni
- Cristina Lica
- 20 ianuarie 2011, 13:29
Cadrele medicale din domeniul dializei şi nefrologiei vor fi instruite printr-un program cofinaţat de Uniunea Europeană, prin programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, în perioada 20 ianuarie 2010-aprilie 2013.
Proiectul "Şcoala Medicală Europeană – Instruirea personalului medical pentru tehnologii inovatoare şi proceduri moderne în dializă", în premieră pentru România, este derulat de IHS Medical School, în parteneriat cu City University London, o prestigioasă universitate din Marea Britanie.
Proiectul va cuprinde 149 de sesiuni de formare, la care vor participa 775 de participanţi, medici, asistenţi medicali, statisticieni, tehnicieni etc. Principalele cursuri la care vor participa aceştia cuprind asistenţă medicală continuă, perfecţionare în noile tehnologii de dializă, pedagogie, limba engleză, cunoştinţe IT şi leadership.
Dotări moderne, deficit de personal specializat În România, există în momentul de faţă 150 de centre performante de dializă.. Creşterea acestui sector se datorează în primul rând sectorului privat, care a preluat şi a dotat mai multe centre de dializă. Totuşi, în ciuda dotărilor şi a terapiilor inovatoare, la ora actuală nu există personal specializat în acest domeniu. "Degeaba avem tehnologii noi, molecule noi, dacă nu avem personal care să ştie să lucreze cu ele. La ora actuală, un român care care are nevoie de dializă beneficiază de aceleaşi terapii ca un american, de exemplu. Am găsit în City University London partenrii ideali să punem în practică acest proiect", a declarat Giorgios Sofianos.
Proiectul vizează creşterea speranţei de viaţă a celor peste 8.000 de bolnavi români care au nevoie de dializă. Anual, tratamentul unui pacient care are nevoie de dializă se ridică la 20.000 de euro.