Programul Rabla 2011: "Pentru început, 60.000 de unităţi"

Programul Rabla 2011: "Pentru început, 60.000 de unităţi"

Şi anul acesta românii îşi vor putea duce la fier vechi maşinile care au peste 10 ani pentru a-şi cumpăra, în schimb, câte o maşină nouă cu o "primă" de 3.800 de lei de la stat.

Potrivit proiectului privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), anul acesta vor fi alocaţi 228 de milioane de lei pentru Programul de Înnoire a Parcului Auto. "Se vor bugeta, pentru început, banii necesari casării a 60.000 de unităţi. Dacă va mai fi nevoie, vom mai aloca bani", a explicat preşedintele AFM, Gheorghe Popescu. Potrivit acestuia, "în 2011 vor fi alocaţi 342, 544 milioane de lei pentru Programul «Rabla», diferenţa (în minus – n.r) până la 228 de milioane de lei însemnând banii care trebuie plătiţi pentru o parte dintre maşinile casate în 2010". Recent, ministrul mediului şi pădurilor, Laszlo Borbely, declara că  Programul "Rabla" se va derula pe baza regulilor care au fost aplicate şi în 2010. Astfel, cei care vor achiziţiona un autoturism nou prin acest program, vor putea cumula maximum trei tichete. În plus, cei care deţin un voucher valabil în Programul de Înnoirea a Parcului Auto 2010, vor trebui să utilizeze tichetul până pe 31 ianuarie 2011. După această dată, voucherul nu va mai avea valoare. Bani şi pentru casarea tractoarelor În ceea ce priveşte programul "Rabla" pentru tractoare şi alte maşini agricole, anul acesta ar urma să se cheltuiască 68,5 milioane de lei. Asta, deşi programul este blocat încă de anul trecut, când Comisia Europeană a cerut lămuriri cu privire la acesta şi a cerut sistarea lui. Cu toate acesta, statul are de plătit 18,8 milioane de lei de anul trecut, pe motiv că zeci de proprietari şi-au casat tractoarele şi au contractat maşini agricole noi înainte ca executivul să decidă sistarea programului. 300.000 de lei pentru "Casa Verde" Pentru montarea de panouri solare sau centrale pe bricheţi prin Programul "Casa Verde" în proiectul de buget sunt prevăzuţi 300 de milioane de lei, bani care vor fi folosiţi exclusiv pentru contractara de lucrări şi încă 132,89 de milioane de lei pentru plata unor lucrări contractate prin acest program anul trecut. În plus, AFM va lansa pentru prima dată programul "Piste pentru biciclişti", pentru care guvernul se gândeşte să contracteze lucrări în valoare de 50 de milioane de lei şi să plătească lucrări în valoare de doar 20 de milioane de lei. Taxa de poluare va aduce 2,1 milioane de lei lunar la stat

Potrivit estimărilor specialiştilor de la AFM, autorităţile au sperat să colecteze la stat nu mai puţin de 2,1 milioane de lei lunar din perceperea taxei de poluare. De la 1 ianuarie 2011, taxa de poluare s-a majorat cu minimum 10% şi maximum 50%, iar proprietarii maşinilor Euro 5 vor achita şi ei taxa de primă înmatriculare.

Cei care îşi vor înmatricula o maşină, vor trebui să achite taxă de poluare de cel puţin 600 de euro. În plus, valoarea acesteia ar putea ajunge la aproximativ 30.000 de euro. 

Ne puteți urmări și pe Google News