Sarah Palin gafează iar. Evreii se simt ofensaţi

Sarah Palin gafează iar. Evreii se simt ofensaţi

Fostul guvernator din Alaska a inflamat comunitatea evreiască din SUA după ce a ales cuvinte neinspirate pentru a le da replica criticilor săi.

Replica dată de conservatoarea Sarah Palin celor care au acuzat-o că, prin comportamentul ei politic agresiv, a contribuit la climatul social tensionat pe fondul căruia a avut loc masacrul din Tucson, a fost una dură, dar total neinspirată sau, cel puţin, prost formulată, comentează presa americană.

Sursa criticilor a reprezentat-o o hartă a SUA, postată pe site-ul personal al lui Palin, în care circumscripţiile electorale ale rivalilor săi politici apăreau în cătarea unei arme. Acesta fusese mesajul dat de politiciana republicană celor care au sprijinit, anul trecut, reforma sistemului de asigurări de sănătate promovate de administraţia Obama, dar vehement contestată de republicani.

Pe harta controversată, restrasă între timp de pe site, figura şi circumscipţia electorală a parlamentarei democrate Gabrielle Giffords, rănită grav în atacul de sâmbătă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contraatac neinspirat

După patru zile în care numele său a apărut adesea în dezbaterea privind influenţa nefastă a discursului politic agresiv asupra societăţii, Palin s-a decis să reacţioneze.

"Actele criminale monstruoase sunt de sine stătătoare. Jurnaliştii şi analiştii, în special în orele ce urmează unei tragedii, ar trebui să se abţină să inventeze o calomnie sângeroasă care nu serveşte decât incitării la violenţa şi ura pe care ei susţin că le condamnă", a replicat ea întrun clip de opt minute postat pe Facebook şi înregistrat într-un ministudio de la reşedinţa sa din Alaska. Sintagma "calomnie sângeroasă", în traducerea literală - care se referă la acuzaţiile de omoruri ritualice (un mit antisemit folosit în istorie pentru a justifica persecutarea evreilor) -, folosită de Palin în mesajul către detractorii săi, a inflamat însă şi mai mult spiritele.

Totodată, a şi anulat practic mesajul conciliant pe care politiciana a vrut să îl transmită, a comentat cotidianul "Washington Post" în ediţia de ieri. <iframe src="http://player.vimeo.com/video/18698532" width="400" height="225" frameborder="0"></iframe><p><a href="http://vimeo.com/18698532">Sarah Palin: "America's Enduring Strength"</a> from <a href="http://vimeo.com/user5713437">Sarah Palin</a> on <a href="http://vimeo.com">Vimeo</a>.</p> Sursa video: Facebook.com Pro şi contra

"O sintagmă şocantă", a reacţionat David A. Harris, preşedintele Consiliului Democratic Evreiesc Naţional. "Probabil Sarah Palin nu ştie ce înseamnă sau nu cunoaşte istoria îngrozitoare a acestei sintagme. Aceasta este cea mai elegantă explicaţie pe care o pot da retoricii sale", a adăugat acesta.

"Atunci când guvernatorul Sarah Palin va înţelege că evreii sunt îngroziţi şi ofensaţi de utilizarea acestor cuvinte, suntem siguri că va alege să-şi retragă declaraţia, să-şi prezinte scuze şi să opteze pentru o formulare mai puţin inflamatoare", a subliniat, la rândul său, Jeremy Ben-Ami, preşedintele organizaţiei nonprofit J Street, citat de ziarul israelian "Haaretz".

Nu toţi reprezentanţii comunităţii evreieşti au fost atât de virulenţi. Alan Dershowitz, profesor la Universitatea Harvard, a explicat că sintagma "blood libel" are în ziua de azi un "sens metaforic mult mai larg", că "nu este nimic inadecvat şi cu siguranţă nimic antisemit în utilizarea de către Sarah Palin a celor două cuvinte".

Politiciana republicană nu a mai reacţionat la agitaţia provocată de discursul ei video dat publicităţii miercuri. Persoane din anturajul său au dezvăluit însă că, după masacrul de la Tucson şi pe fondul dezbaterii amintite, Palin a primit numeroase ameninţări cu moartea.