O misiune a Fondului Monetarul Monetar Internaţional (FMI), condusă de Jeffrey Franks, se va afla la Bucureşti, în perioada 25 ianuarie - 8 februarie 2011, pentru a şaptea evaluare din cadrul Acordului Stand-By, timp în care se va discuta şi despre un posibil nou aranjament, informează un comunicat al FMI.
În urma vizitei, misiunea va prezenta concluziile sale consiliului director al FMI. După aprobarea raportului de către boardul FMI, în circa două zile lucrătoare va fi eliberată României cea de-a opta tranşă, în valoare de 874 milioane DST sau de circa un miliard de euro.
"Misiunea va evalua performanţele economice recente obţinute de România şi va discuta cu autorităţile obiectivele economice pentru perioada rămasă din actualul Acord Stand-By. De asemenea, misiunea va iniţia negocieri referitoare la un posibil aranjament viitor", se menţionează în comunicat.
Vizita misiunii FMI va avea loc împreună cu cea a misiunii Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM). Jeffrey Franks va avea la Bucureşti o serie de întâlniri pregătitoare în ziua de 24 ianuarie 2011.
Concluziile misiunii vor fi date publicităţii la sfârşitul vizitei.
Împrumut 20 miliarde euro
Guvernul Boc se pregăteşte să împrumute de la Fondul Monetar Internaţional încă 3,6 miliarde de euro, în cadrul unui acord de tip preventiv. România a încasat de la FMI până acum suma de 12,44 miliarde de euro, din cadrul unui împrumut total de 13,15 miliarde de euro contractat în mai 2009. La această sumă se adaugă cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un împrumut de 5 miliarde de euro, precum şi 300 de milioane de euro de la BM, dintr-un credit de un miliard de euro.
Cea mai recentă tranşă din împrumutul de la FMI, în valoare de 904,8 milioane de euro, a fost acordată României pe data de 7 ianuarie 2011.
Pachetul total de sprijin pentru România, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finanţatori mondiali, se ridică, la 20 de miliarde de euro.