Gates: Rachetele nord-coreene ar putea lovi SUA în cinci ani

Gates: Rachetele nord-coreene ar putea lovi SUA în cinci ani

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a avertizat astăzi că regimul nord-coreean riscă să devină o ameninţare directă pentru Statele Unite dacă va dezvolta, în următorii cinci ani, rachete capabile să lovească ţinte din Alaska sau de pe coasta de vest a Americii, scrie cotidianul New York Times.

Gates a făcut aceste declaraţii în timpul vizitei sale la Beijing unde s-a întâlnit şi cu preşedintele chinez Hu Jintao. Experţii militari americani explică astfel preocuparea Pentagonului de a extinde capacitatea defensivă a bazei Fort Greely din statul Alaska unde vor fi instalate, în special, rachete interceptoare.

Deşi şi-a testat cu succes rachetele balistice, regimul de la Phenian s-a blocat în eforturile de a crea un focos nuclear de dimensiuni cât mai reduse astfel încât să poată fi ataşat unui proiectil. Când a menţionat termenul de cinci ani, Gates s-a referit, cel mai probabil, la perioada în care aceste eforturi ar putea da roade, au mai sugerat specialiştii americani.

Nu se ştie încă dacă inginerii nord-coreeni încearcă să dezvolte un focos nuclear pe baza unor schiţe tehnice proprii sau primite din afara ţării, Pakistanul fiind una din sursele vehiculate după ce a vândut Phenianului echipament utilizat în procesul de îmbogăţire a uraniului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gates a fost pus într-o situaţie destul de jenantă în timpul vizitei la Beijing după ce a fost informat că întâlnirea cu Hu Jintao va coincide cu primele teste ale avionului invizibil J-20. Liderul chinez i-a dat asigurări oaspetelui său că manevrele militare au fost stabilite cu mult înaintea planificării vizitei sale.