Oprescu le dedică aviatorilor un OZN de 620.000 de euro

Oprescu le dedică aviatorilor un OZN de 620.000 de euro

Reprezentanţii Primăriei Capitalei se pregătesc să aşeze la poarta Muzeului Aviaţiei un monument intitulat "Obiect simbol", în care investesc nu mai puţin de 2,7 milioane de lei.

O lamelă traforată, din bronz, susţinută de o lentilă din granit, la care se adaugă o "aripă de insectă". Toate acestea vor alcătui monumentul intitulat "Obiect simbol", pe care reprezentanţii Primăriei Capitalei se pregătesc să-l aşeze în faţa Muzeului Aviaţiei, situat pe strada Fabrica de Glucoză, din sectorul 2.

Dedicat "inventatorilor aviaţiei româneşti", după cum au explicat edilii, monumentul costă municipalitatea nu mai puţin de 2,7 milioane de lei (aproximativ 620.000 de euro).

Reprezentanţii muzeului au fost însă surprinşi să afle despre intenţia primăriei de a le aduce la uşă un astfel de monument, cu atât mai mult cu cât au fost făcute deja toate demersurile pentru ca statuia să prindă contur.

"Monumentul va fi amplasat în cel mai scurt timp" Potrivit lui Sanda Cristea, şeful Serviciului Monumente din cadrul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic Bucureşti, pe lentila din granit - care va servi drept suport-soclu pentru lamela traforată - va fi aplicată o "aripă de insectă", care va purta semnăturile a nouă inventatori români din domeniul aeronauticii: Ion Stroescu, Elie Carafoli, Corneliu Marinescu, Vladimir Novitchi, Henri Coandă, Hermann Oberth, Radu Manicatide, Traian Vuia şi Aurel Vlaicu.

"În plus, vor fi amplasate plăcuţe explicative cu date despre personalitatea fiecărui inventator care va avea semnătura pe monument", a adăugat Cristea.

Cât despre modul în care s-a decis cum va arăta monumentul, acesta a explicat că a fost organizat un concurs de soluţii. Pe de altă parte, administraţia nu a organizat o licitaţie pentru transpunerea în material definitiv şi amplasarea monumentului de for public. A avut loc o negociere cu un singur ofertant: artista Adriana Valentina Ivan. Iar, potrivit anunţului de atribuire, monumentul trebuie realizat în 30 de zile lucrătoare şi va avea doi ani garanţie.

În plus, Sanda Cristea a explicat că i-a consultat pe reprezentanţii muzeului în legătură cu amplasarea statuii: "Nu punem monumentul în curtea instituţiei, ci în apropierea ei. Mai exact, în dreap ta intrării. Cei de la muzeu au fost consultaţi".

Aviaţia habar nu are despre statuie

Aceştia din urmă însă îl contrazic. "Nu ştim nimic, deşi, în mod normal, ar fi trebuit să primim o hârtie, ceva, prin care să fim anunţaţi. Poate s-a vorbit la forurile superioare", au explicat iniţial oficialii Muzeului Aviaţiei.

Ulterior, Aurelia Vochin, reprezentantul instituţiei în relaţia cu presa, a revenit cu completări: "Forurile superioare (Statul Major al Forţelor Aeriene, aflat în subordinea Ministerului Apărării - n.r.) nu au aflat încă despre acest monument".

Ne puteți urmări și pe Google News