PNL, PC şi PSD ar putea da premierul în 2012

PNL, PC şi PSD ar putea da premierul în 2012

ANALIZĂ EVZ. Liberalii şi conservatorii ar putea pune la zid PDL, dacă îi atrag în alianţă şi pe social-democraţi. Strategia de unificare şi consolidare a actualei opoziţiei ar fi un succes electoral în 2012, consideră analiştii politici. Astfel, anul viitor, PNL, PC şi PSD, cu perspectiva unui 50% din electorat, i-ar putea impune lui Traian Băsescu premierul.

Alianţa PNL - PC, ce va fi oficializată luni, reprezintă, practic, primul pas în consolidarea opoziţiei."Eu nu cred că electoral se va rămâne aici. Electoral, cele două partide se vor alia cu PSD-ul şi va fi o alianţă a opoziţiei foarte puternică, în care toate cele trei componente vor fi foarte bine avantajate", a explicat pentru EVZ, Bogdan Teodorescu, adăugând că avem de a face în acelaşi timp şi cu o "bătălie doctrinară".

"Discursul stângii, şi aici mă refer la PSD, are o pornire naturală de a da vina pentru tot ce se întâmplă nu numai pe PDL, ci pe dreapta. Ori în acest fel, PNL şi PC încearcă să acrediteze ideea că dreapta nu înseamnă ceea ce face PDL şi că ei pot oferi alte variante din partea aceasta a spectrului politic", a continuat analistul.

5% contra trust de presă

Parteneriatul dintre PNL şi PC avantajează ambele partide în aceeaşi măsură: PC obţine pe de o parte structurile de care are nevoie pentru a-şi asigura locul în parlament după 2012, iar PNL expunerea mediatică prin trustul de presă al lui Dan Voiculescu.

"Alianţa este una care avantajează PC, care nu are încă structuri sificiente de puternice pentru a atinge 5%, cu tot sprijinul trustului de presă al lui Dan Voiculescu. Dar nici PNL nu pierde. Din câte ştiu acţiunea PNL a fost precedată de câteva cercetări, care au evaluat impactul unei asemenea situaţii. PNL a constat că are o situaţie fără precedent: un electorat în plină creştere. Astfel, o alianţă care îi asigură accesul mediatic, nu poate decât să-i întărească poziţia", a comentat politologul Cristian Pîrvulescu.

PNL şi PSD: "dragoste posibilă", în numele premierului

Alianţa PNL - PC va fi urmată cel mai probabil şi de alipirea PSD-ului la această structură, primul mesaj în acest sens fiind dat deja de liderul social-democraţilor Victor Ponta. Un parteneriat electoral între PNL şi PSD nu va fi lipsit însă de complicaţii, crede Bogdan Teodorescu.

"Social-democraţii, după cum s-a văzut, nu au nici o problemă să susţină liberali, în timp ce liberalii par a avea o problmemă în a susţine PSD. Acum, depinde dacă animozitatea faţă de Traian Băsescu şi dorinţa de a da jos guvernul Boc nu vor fi suficiente pentru a excede lipsa de apetenţă a PNL faţă de PSD. Eu, personal, cred că în principiu această alinaţă mare va fi un succes electoral, cele două partide depăşind 50%. Nu vor obţine scorul electoral de 60% care reiese acum din însumare, dar 50% vor depăşi, ceea ce reprezintă un succes pentru că numirea primului ministru va fi scoasă din mâna domnului Traian Băsescu", a spus analistul.

Pe de altă parte, Cristian Pîrvulescu susţine că o alianţă dintre PNL şi PSD este posibilă, întrucât "nu mai există un electorat liberal". "Electoratul CDR este o iluzie. PNL şi-a depăşit electoratul său tradiţional şi poate intra în zona electoratului PSD. Nu sunt unul dintre cei care cred în limbajul stânga-dreapta în România, dar există majoritatea electorilor indecişi care nu au nici pe departe viziuni de stânga sau de dreapta şi care se orientează în funcţie de media, de conjuncturile politice. Din acest punct de vedere zona de intersecţie dintre PNL şi PSD există şi poate avea un schimb de electori fără ca raportul de forţe să se schimbe în mod fundamental", consideră Pîrvulescu.

El argumentează în acest sens cu faptul că "PDL din 2011 nu are nicio legătură cu PD-ul din 2004 - 2005, pentru că majoritatea electoratului său a fost preluat de la PSD". "Este un electorat de dreapta? Evident nu, este un electorat care se orientează după alte criterii, inclusiv în funcţie de oportunităţi",a adăugat Pîrvulescu.

Ne puteți urmări și pe Google News