Majoritatea republicană din Camera Reprezentanţilor ia primele măsuri de anulare a reformelor lui Obama

Majoritatea republicană din Camera Reprezentanţilor ia primele măsuri de anulare a reformelor lui Obama

Republicanii au preluat ieri controlul Camerei Reprezentanţilor, instalându-l în prima şedinţă pe John Boehner în funcţia de preşedinte şi modificând regulamentul de funcţionare pentru a accelera eforturile de anulare a reformelor adoptate de administraţia Obama, scrie cotidianul New York Times.

Reforma sistemului de asigurări de sănătate, reducerea cheltuielilor la nivel federal şi diminuarea taxelor pentru relansarea creşterii economice – acestea sunt obiectivele declarate ale noii majorităţi republicane din camera inferioară a Congresului american.

"Populaţia ne-a votat pentru a pune capăt acestei situaţii iar astăzi începem să punem în aplicare instrucţiunile electoratului", a subliniat Boehner, avertizând că cel de-al 112-lea Congres va fi nevoit să adopte "măsuri dure".

Primul pas făcut de noua majoritate a fost modificarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Camerei Reprezentanţilor, în pofida obiecţiilor formulate de democraţi, astfel încât orice decizie de majorare a cheltuielilor publice să fie balansată automat de una care prevede reduceri de costuri în alte domenii ale sistemului federal.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Vom tăia cheltuielile şi vom elimina legile care îngroapă locurile de muncă pentru a stimula dezvoltarea economică şi piaţa muncii", a subliniat republicanul Eric Cantor, congresman de Virginia, liderul majorităţii din Camera Reprezentanţilor. Democraţii au avertizat că republicanii nu fac altceva decât să revină la politicile care au generat actualul deficit bugetar uriaş.

Dintre cei 242 de membri republicani ai Camerei Reprezentanţilor, 87 se află la primul mandat, faţă de numai opt în rândul celor 193 de democraţi.