"2012", cel mai defectuos film din punct de vedere ştiinţific

"2012", cel mai defectuos film din punct de vedere ştiinţific

Asta afirmă NASA despre block-busterul lui Roland Emmerich din 2009. Organizaţia a trebuit să creeze un website pentru a potoli panica acelora convinşi că Apocalipsa va avea loc la anul.

"2012", lungmetrajul lui Roland Emmerich (avându-i în distribuţie pe John Cusack şi Amanda Peet), a avut un buget de 200 de milioane de dolari şi încasări de 800 de milioane, conform publicaţiei "The Guardian". Ceea ce nu a oprit NASA şi "the Science and Entertainment Exchange" să îl proclame cel mai prost şi mai doldora de defecte când vine vorba de ştiinţă la o conferinţă care a avut loc de curând în California. Şeful misiunii NASA "Near Earth Asteroid Rendezvous", Donald Yeomans, a calificat "2012" drept un "excepţional şi extraordinar" exemplu de stupiditate hollywoodiană în ceea ce priveşte ştiinţa. "Realizatorii filmului au profitat de îngrijorarea publicului despre aşa-numitul sfârşit al lumii prezis de mayaşii din America Centrală, al căror calendar se încheie cu data de 21 decembrie, 2012", a declarat Yeomans, citat de ziarul "the Australian".

"Agenţia s-a ales cu atâtea întrebări de la persoane îngrozite că lumea se va sfârşi în 2012 că a trebuit să facem un site special pentru a dărâma astfel de mituri. Aşa ceva nu ni s-a mai întâmplat înainte", a precizat reprezentantul NASA. Agenţia a fost nemulţumită şi de modul în care cineaştii au folosit neutrinii, care în film pricinuiesc explozii solare, cutremure, uragane şi tsunamiuri, dar care de fapt nu pot interacţiona cu substanţele fizice.

"The Day After Tomorrow - Unde vei fi poimâine?" (încălzirea globală accelerată), "Chain Reaction" (fuziunea la rece), "The Core" (probleme cu câmpul magnetic), "What the Bleep Do We Know?" (dat drept documentar) şi "The Volcano" (un vulcan răsare în mijlocul Los Angelesului) au fost condamnate pentru erorile lor de facto. Lungmetrajul "Armageddon", în care un asteroid de mărimea Texasului este aruncat în aer pentru a salva Terra a fost cel mai surprinzător membru al "listei ruşinii" deoarece a fost iniţial sprijinit de NASA.

Agenţia a avut şi elogii pentru atenţia faţă de acurateţea ştiinţifică vizibilă în filme precum "Gattaca" (recrutare prin intermediul ADN-ului), "Blade Runner", "Metropolis" şi "Jurassic Park".

<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/QzxJ6cM0Eec?fs=1&amp;hl=en_GB"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/QzxJ6cM0Eec?fs=1&amp;hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>

Ne puteți urmări și pe Google News