De ce au fost arestaţi complicii BANCHERILOR PENALI: "Pericolul social decurge din modalitatea complexă şi bine gândită a ingineriilor financiare"

De ce au fost arestaţi complicii BANCHERILOR PENALI: "Pericolul social decurge din modalitatea complexă şi bine gândită a ingineriilor financiare"

Zece persoane inculpate în dosarul privind fraudele bancare în valoare de 22 de milioane de euro au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de Tribunalul Călăraşi. Magistraţii au făcut publice astăzi motivele pentru care au emis mandatele de arestare. Este prima motivare pentru ce au fost emise mandatele de arestare preventive.

"Din actele dosarului rezultă indici temeinice cu privire la existenţa infarcţiunilor reţinute în sarcina tuturor inculpaţilor precum şi pericolul social al faptelor săvărşite de către aceştia, pericol social ce decurge din modalitatea complexă şi bine gândită a ingineriilor financiare desfăşurate de către aceştia, cu singuruls cop al obţinerii creditelor bancare ce vor deveni neperformante, din structura grupului pe paliere, cu cunoaşterea exactă a atribuţiilor şi rolul fiecărui membru în grup, durabilitatea în timp a asociaţiei infracţionale, din 2006 până în prezent, faptul că activitatea infracţionalăa fost stopată prin intervenţia organelor legii, conlucrarea ingenioasă a acestora pentru săvărşirea infracţiunilor scop şi valoarea mare a prejudiciului (15.000.000 de euro) ce a putut fi creat tocmai acestei organizări. În faţa unor fapte, de asemenea pericol social, justiţia nu poate decât să acţioneze ferm pentru a stopa fenomenul infracţional şi pentru a reda opiniei publice sentimentul de securitate care a fost zdruncinat prin activitatea susţinută şi cu un puternic impact economic şi social al grupului infarcţional organizat", arată Ttribunalul Călăraşi. Complicii bancherilor Astfel, magistraţii Tribunalului Călăraşi au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele lui Adrian Ruse, Dorel Cristescu, George Radu, Florian Răsuceanu, Niculina Tănase, Victor Fotache, Adrian Botev, Ionel Matei, Florian Lazăr şi Nicolae Moga, aceştia fiind acuzaţi că ar fi beneficiat de credite bancare cu acte false ca persoane fizice sau juridice. Potrivit judecătorilor călărăşeni, decizia instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti de către avocaţii celor zece arestaţi preventiv. Arestări şi eliberări În dosarul bancherilor, procurorii au cerut arestarea preventivă a 33 de persoane, iar judecătorii au emis 17 mandate de încarcerare, printre cei ajunşi în detenţie numărându-se liderul grupării infracţionale, Daniel Ruse, Stan Mihai, fratele acestuia, Toma Mihai, şi fostul general DIE, Dragoş Diaconescu, potrivit unor surse judiciare. În acelaşi caz sunt cercetaţi, dar în stare de libertate, vicepreşedintele Băncii Române de Dezvoltare (BRD), Alexandru Claudiu Cercel-Duca, şi directorul suspendat al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Şaramet.

Ne puteți urmări și pe Google News