Ministrul Mircea Duşa: Problema listelor electorale va trebui rezolvată în viitoarea legislatură

Ministrul Mircea Duşa: Problema listelor electorale va trebui rezolvată în viitoarea legislatură

După ce ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a plătit cu scaunul său din pricina scandalului actualizării listelor electorale, succesorul său, Mircea Duşa (PSD) admite că problema nu are rezolvare în acest moment.

Din interviul acordat de ministrul de Interne ziarului "Ring" rezultă că la alegerile parlamentare din 9 decembrie vor fi utilizate tot listele electorale folosite la referendum şi contestate apoi, cel puţin la nivelul discursului public, de liderii USL.

"Procesul de actualizare continuă (listele se actualizează cu adugarea celor care împlinesc 18 ani şi cu radierea celor decedaţi - n.r.). Sigur că actualizarea listelor electorale se va face în funcţie de legislaţia care este în vigoare în acest moment. La alegerile parlamentare, nu contează cvorumul, pentru că rezultatul alegerilor se stabileşte printr-o altă metodă, adică obţine mandatul cel care are jumătate plus unu din voturile valabil exprimate într-un colegiu. Problema listelor electorale rămâne una complexă şi care trebuie rezolvată în viitoarea legislatură - şi foarte repede. (...) Nu este normal ca la trei sau patru scrutinuri să existe liste electorale diferite. Lista electorală trebuie să fie una singură, să fie adusă la zi şi reactualizată. Eu cred că acest lucru se poate face şi sunt convins că, după alegeri, primul obiectiv legislativ al noului parlament şi al guvernului va fi modificarea Constituţiei şi, în funcţie de aceasta, şi reglementarea sistemului electoral din România, pentru ca peste patru ani, când vom mai avea alegeri, sistemul să fie cunoscut din timp şi să nu se stabilească reguli "pe picior"", a spus Mircea Duşa, conform realitatea.net.

Ne puteți urmări și pe Google News