"Esti o rea, chiar perversă şi stupidă". Uluitoarele scrisori ale cuceritorului lumii | VIDEO

"Esti o rea, chiar perversă şi stupidă". Uluitoarele scrisori ale cuceritorului lumii | VIDEO

"Mă trezesc cu mintea umplută de gânduri pentru tine. Portretul tău şi după amiaza intoxicantă ce am petrecut-o ieri împreună mi-au lăsat simţurile ameţite".

Aceste rânduri, şi nu numai, au fost scrise de cel care la apogeul puterii sale, era nu doar împăratul Franţei, ci şi regele Italiei, protectorul Confederaţiei Rinului şi mediatorul Confederaţiei Helvetice, controlând şi hotărând totul pentru regatele fraţilor săi: Neapole, Spania, Olanda şi Westfalia. Este vorba despre Napoleon Bonaparte care, "ocupat" fiind să cucerească lumea, găsea timp pentru a compune scrisori uluitoare pentru prima sa soţie, Josephine.  

O semnătură care dă fiori plăcuţi istoriei

"Decembrie 1795. Dulce, incomparabilă Josephine, ce efect ciudat ai asupra inimii mele! Eşti supărată? Te simt eu oare tristă? Eşti îngrijorată? Sufletul meu suspină cu tristeţe, şi nu va putea exista odihnă pentru iubitul tău, dar încă mai există adunat acolo ceva pentru mine, când urmându-mi dorinţele profunde ce mă copleşesc, beau de pe buzele tale, din inima ta, o dragoste ce mă arde ca focul. Ah! Noaptea trecută am realizat cu adevărat cât de falsă este imaginea ce mi-o dezvăluie portretul tău. Vei pleca la prânz. Te voi vedea în trei ore. Până atunci, mio dolce amor, o mie de săruturi; dar nu-mi da nici unul inapoi căci îmi încing sângele ca focul….Cu nesfârşită dragoste, Napoleon".

Ne puteți urmări și pe Google News

În alte scrisori, respectiv din 1797, cuceritorul lumii, trece de la dragoste la o oarecare ură, dar tot cu...artă, după cum notează biografii.

Scrisoare de dragoste de patru pagini, la cerere "Ai grijă Josephine; în cea mai liniştită noapte uşile se vor sparge şi acolo voi apărea eu. Într-adevăr, sunt îngrijorat, iubita mea, pentru că n-am nici o veste de la tine, scrie-mi imediat o scrisoare de dragoste de patru pagini umplute cu acele cuvinte delicioase care-mi umplu inima de emoţie şi fericire. Sper să te strâng în braţe curând, când am să te acopăr cu un million de sărutari, arzătoare ca soarele ecuatorial". Se pare că scrisoarea de dragoste de patru pagini solicitată de Napoleon soţiei nu a mai venit, din motive lesne de înţeles, dintr-o altă scrisoare a împăratului. "Nu te mai iubesc, din contră, te detest. Eşti o rea, chiar perversă şi stupidă, un fel de Cenuşăreasă. Nu mi-ai scris deloc, tu nu-ţi iubeşti soţul cu adevărat; cunoşti prea bine bucuria pe care scrisorile tale de dragoste i-o aduc şi totuşi nu te oboseşti să-i scrii măcar câteva rânduri aşternute într-un sfert de ceas. Ce faci atunci tu toată ziua, Doamnă? Ce problemă e atât de vitală încât te împiedică să găseşti timpul pentru a-i scrie soţului tău credincios? Ce afecţiune sufocă şi înlătură iubirea, tandreţea şi dragostea constantă pe care mi le-ai promis mie? Cine poate fi acest nemaipomenit nou iubit care-ţi răpeşte tot timpul, care-ţi stăpâneşte toate zilele şi te împiedică să-ţi oferi toată devoţiunea şi atenţia soţului tău?". Tot biografii sunt cei care subliniază că, în afara senzualităţii pe care o emană aceste scrisori, ele fiind doar o picătură din valul pe care Napoleon l-a scris nestăpânit, paginile aşternute cu migală de Micul corsican reprezintă o excelentă sursă documentară, care îi conturează şi mai mult personalitatea vulcanică. <iframe width="480" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/7iay1O8e7XI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>