Presa străină: România, roata care scârţâie a Europei
- Raluca Florescu
- 31 octombrie 2012, 09:41
România este una din ţările problemă ale Europei şi care pune piedici proiectului de integrare. Dar dacă îşi va exploata bine potenţialul anii viitori ar putea deveni un exemplu de succes, poate chiar noua frontieră în domeniul energiei, scrie dailyfinance.com.
Până în 2020, Uniunea Europeană va fi o coaliţie de succes de state membre. Va avea mult mai mulţi cetăţeni educaţi, mult mai puţini vor trăi sub limita sărăciei, iar majoritatea va avea un loc de muncă.
Cel puţin, acesta este scopul Europa 2020, planul de coeziune şi prosperitate care include şi prevederi referitoare la limitarea poluării şi ţinte pentru investiţii în cercetare şi dezvoltare, scrie publicaţia citată.
Planul este concis, ambiţios şi optimist. Dar dacă ţinem cont de piedicile care există în ţări precum România, incluzând aici corupţia care există la nivel guvernamental, nivelul de consum de energie care este printre cele mai ridicate din zona europeană şi lipsa oricărei strategii naţionale pentru inovare, ne dăm seama că ţintele Europa 2020 sunt destul de greu de atins. O ţară problemă
Deşi membru al Uniunii Europene din 2020, România nu a adoptat euro un este nici parte a zonei Schengen. Plănuieşte să adopte moneda europeană în 2015, în timp ce visele privind Schengen sunt spulberate de la o zi la alta de alte state membre care sunt îngrijorate de instabilitatea politică a României.
Desigur, România nu este singurul stat membru care pune problemei planului de integrare din Uniunea Europeană. De-ar fi să ne uităm numai la alegerile problematice din Grecia din mai şi iunie, când s-a pus problema dacă Grecia vrea sau nu să părăsească zona euro şi să revină la drahmă. Iar sistemul bancar din Grecia şi România sunt foarte bine interconectate.
Potrivit unui raport prezentat recent de Reuters, Comisia Europeană a oprit 500 de milioane de euro din plăţile destinate proiectelor de infrastructură şi mediu pentru că "a identificat probleme serioase în procedurile anti-corupţie aplicate de acest stat". De asemenea, Comisia va bloca fondurile viitoare, până când aceste probleme vor fi rezolvate. România a primit până acum circa 1,8 miliarde de euro fonduri pentru dezvoltare şi peste 22% din această sumă ar putea trebui dat înapoi Uniunii Europene. Potrivit oficialilor, dacă ţara nu îşi va rezolva problemele în următoarele două luni, atunci aceste fonduri ar putea fi de asemenea suspendate. Şi alte ţări suferă de boala corupţiei
România nu este însă singura ţară care se confruntă cu scandaluri şi corupţie. Un studiu recent realizat de o organizaţie non-profit din Sofia a arătat că bulgarii favorizează de multe ori corupţia, rata corupţiei în această ţară fiind aproape de trei ori mai mare faţă de media UE, mai scrie dailyfinance.com.
Dar pentru a atinge scopurile proiectului Europa 2020, este nevoie de mai multe investiţii de succes. Unul din sectoarele identificate în proiectul citat este cel al energiei alternative, un domeniu care ar putea deveni punctul forte în cazul României. Samsung şi-a propus să construiască două parcuri fotovoltaice în Sudul Bucureştiului. CEZ a planificat de asemenea să investească circa 502 milioane de dolari în România în acest an.
Depăşită de multe ori de ţările vecine, România are aşadar potenţialul de a deveni noua frontieră a energiei, conchide publicaţia citată.