LEUL, cea mai SLABĂ monedă din zonă, din cauza politicului. IATĂ cotaţia de azi

LEUL, cea mai SLABĂ monedă din zonă, din cauza politicului. IATĂ cotaţia de azi

Moneda naţională a scăzut astăzi uşor în raport cu euro, până la 4,5693 lei/euro. Creşterea de ieri până astăzi a cursului a fost de 0,06 bani. Cu toate astea, de la jumătatea anului şi până acum leul s-a dovedit a fi cea mai slabă monedă din zonă, potrivit unei analize X Trade Brokers.

"În perioada scursă de la 1 iulie până la 15 octombrie, leul a pierdut 2,82% în faţa euro. Moneda românească a facut o figură discordantă în interiorul regiunii central şi est-europene, în contextul în care monedele ţărilor apropiate, membre ale Uniunii Europene, au înregistrat câştiguri în faţa euro de 2,5% în cazul forintului, 3,1% pentru coroana cehă şi 3,08% pentru zlot, în perioada analizată", scrie Claudiu Cazacu, analist şef XTB.

Potrivit acestuia, în clasamentul de la începutul anului, leul se detaşează din nou faţă de euro, dar nu în sensul bun: deprecierea de 5,8% se opune aprecierii de 11,5% pentru forint, 8,1% pentru zlot şi 2,53% pentru coroana cehă.

Ceea ce a tras moneda locală în jos este politicul, respectiv disensiunile care au luat naştere în luna mai şi care au continuat multe lună după.

"Turbulenţele din plan politic au contribuit în această vară la accelerarea unei ajustări care ar fi avut loc oricum, însă poate mai târziu în timp. Deficitul de cont curent s-a restrâns cu 23%, până la 3,1 miliarde de euro în primele opt luni ale anului, faţă de perioada similară din 2011, însă în continuare teoria economică susţine ipoteza deprecierii leului, pentru a stimula exporturile şi inhiba importurile, ajutând la reglarea deficitului comercial", mai scrie în analiza citată.

Nefavorabilă leului a fost şi inflaţia, ajunsă în septembrie la cel mai înalt nivel din ultimele 14 luni, respectiv 5,33%, creştere anuală de preţuri.

Potrivit analizei citate, intervenţiile prin care BNR a încercat să susţină moneda naţională au avut un rol de liniştire a intervenţiilor speculative care tindeau să ducă la deprecieri accentuate, însă rezervele valutare şi forţa tendinţelor actuale în economia europeană şi cea globală nu permit o reversare a trendului prin simpla acţiune a băncii centrale.

România are nevoie de capital străin, alocat înspre investiţii care să genereze valoare adaugată pe plan local. În acest fel, economia va putea susţine îmbunătăţirea reală şi durabilă a nivelului de trai, iar cursul de schimb ar deveni o imagine a acestei noi realităţi, mai scrie în studiu.

Ne puteți urmări și pe Google News