Alimentul minune. Miroase urât, dar este un antibiotic natural
- Alexandra Postelnicu
- 4 septembrie 2012, 11:30
Proprietăţile nutritive ale usturoiului şi cepei sunt marcate în special de prezenţa unor importante cantităţi de vitamine - mai ales A, B1, B2, C - şi a unor substanţe minerale utile printre care fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu şi siliciu.
Documente dintre cele mai vechi amintesc de efectele terapeutice ale usturoiului. De exemplu, constructorii de piramide din Egiptul Antic consumau usturoi, ceapă şi ridichi pentru prevenirea bolilor contagioase. De asemenea, legiunile romane foloseau cantităţi însemnate de usturoi în alimentaţie. În acele vremuri, usturoiul era recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli. Medicina populară recomandă usturoiul mai ales în cazuri de hipertensiune şi obezitate. Usturoiul este o plantă cu multiple calităţi terapeutice cunoscute de multă vreme, având o serie de efecte benefice pentru organismul uman. Pe lângă rolul deosebit pe care îl are în buna funcţionare a sistemului cardiovascular, usturoiul posedă un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei şi oferă protecţie faţă de agenţii cancerigeni. Introducerea cu regularitate a usturoiului şi a cepei în alimentaţie contribuie la asigurarea bunei funcţionări a organelor tubului digestiv, la consolidarea rezistenţei faţă de agresiuni microbiene şi virotice, la regenerarea normală a dermei şi la menţinerea tenului frumos. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanţă cu un puternic efect antibiotic. De asemenea, este demn de remarcat şi conţinutul apreciabil de seleniu. Efectele asupra aparatului cardiovascular constau în combaterea tahicardiei şi spasmelor arterelor coronare răspunzătoare de producerea crizelor de anghină şi a infarctului de miocard, îmbunătăţind astfel performanţa cardiacă. De asemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor şi a trombozei arteriale. Cercetările au demonstrat că utilizarea regulată a usturoiului în alimentaţie constituie una din cele mai eficiente metode de profilaxie şi tratament a arterosclerozei. Reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) răspunzătoare de formarea ateroamelor şi contribuie în acelaşi timp la sporirea cantităţii de lipoproteine cu densitate crescuta (HDL), care au un efect protector faţă de arteroscleroză. Efectele vasodilatatoare ale usturoiului se manifestă mai ales la nivelul arterelor periferice (cerebrale, retiniene, ale membrelor inferioare). De aceea, usturoiul poate ameliora durerile de cap şi claudicaţia intermitentă - o durere sub formă de crampă (cârcel) apărută în mers, cel mai frecvent la gambă sau coapse.