Washingtonul a informat Iranul că nu va sprijini un eventual atac israelian asupra instalaţiilor sale nucleare

Washingtonul a informat Iranul că nu va sprijini un eventual atac israelian asupra instalaţiilor sale nucleare

Administraţia americană a transmis Iranului, prin intermediul unor mediatori europeni, mesajul că nu va sprijini un eventual atac israelian împotriva instalaţiilor sale nucleare, potrivit ediţiei de luni a cotidianului israelian Yediot Ahronot.

Jurnalistul Simon Shiffer, corespondentul diplomatic al ziarului, asigură în articolul său că Washingtonul a trimis în ultimele zile Teheranului un mesaj clar prin intermediul a două ţări europene, pe care însă nu le precizează, că dacă Israelul va lua decizia de a ataca unilateral şi fără o coordonare prealabilă cu SUA, guvernul american nu va sprijini acest atac şi nici nu se va lăsa antrenat în conflict.

Ziaristul israelian, care nu menţionează sursele informaţiei publicate, adaugă că executivul american a mai transmis Iranului că se aşteaptă ca, în cazul declanşării unei operaţiuni militare israeliene, armata iraniană să nu atace ţintele strategice ale SUA din Golful Persic, cum ar fi baze militare şi nave de război.

Aceste mesaje par să concorde cu recentul avertisment al şefului Statului Major american, generalul Martin Dempsey, care afirma că SUA nu vor fi "complice" cu un atac împotriva Iranului dacă Israelul va recurge la o astfel de acţiune, scrie şi agenţia spaniolă EFE

Ne puteți urmări și pe Google News

Israelul consideră că programul nuclear iranian este o ameninţare la adresa existenţei sale, premierul Benjamin Netanyahu insistând că sancţiunile internaţionale nu au dat rezultate şi nu şi-au atins obiectivul de a stopa programul nuclear iranian.

"Iranul nu percepe o determinare suficientă a comunităţii internaţionale de a-l obliga să înceteze programul nuclear" şi va renunţa la proiectul său numai atunci când acest lucru se va întâmpla, afirma premierul israelian în timpul şedinţei de guvern de duminică. În schimb, administraţia americană consideră că încă mai este timp pentru ca Iranul să-şi schimbe atitudinea şi preferă să mai aştepte efectul sancţiunilor internaţionale.