Răfuială cu ÎMPUŞCĂTURI ÎNTRE DOI POLIŢIŞTI. Răsturnare spectaculoasă a unui caz demn de un scenariu de film

Răfuială cu ÎMPUŞCĂTURI ÎNTRE DOI POLIŢIŞTI. Răsturnare spectaculoasă a unui caz demn de un scenariu de film

Acum patru luni, agentul Florean a tras cinci focuri de armă spre un poliţist de frontieră aflat în stare de ebrietate şi care se răsturnase cu maşina. Ancheta procurorilor a scos la iveală fapte ascunse şi care pun într-o cu totul altă lumină reglarea de conturi din acea seară de aprilie.

Cazul a făcut înconjurul ţării în urmă cu câteva luni: un agent de poliţie împuşcând în picior un poliţist de frontieră, după ce acesta din urmă a provocat un accident rutier şi, potrivit celui care a tras, a vrut să fugă de la locul faptei şi nu s-a supus somaţiilor. Se întâmpla în comuna suceveană Brodina, iar până şi reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava au confirmat oficial varianta, potrivit căreia agentul lor, Adrian Vasile Florean (30 de ani), a procedat corect. Toate bune şi frumoase, numai că zilele trecute procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunţat că l-au trimis în judecată pe agentul principal Florean, pentru purtare abuzivă.

Poliţistul a tras cinci focuri de armă

Anchetatorii acestui caz susţin că lucrurile nu au stat întocmai cum au fost prezentate de agentul Florean şi de şefii săi ierarhici. Toată povestea s-a petrecut în seara zilei de 18 aprilie 2012. Varianta iniţială a fost următoarea: agentul Florean a fost sesizat despre producerea unui accident rutier pe raza comunei Brodina. Un autoturism de teren, Mitsubishi Pajero, s-a dat peste cap de trei ori şi s-a răsturnat într-o râpă adâncă de zece metri. Maşina a căzut pe roţi şi, din fericire, şoferul, poliţistul de frontieră, Vasile Marocico (46 de ani), nu a fost rănit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când agentul Florean a ajuns la faţa locului, l-a găsit pe Vasile Marocico lângă maşină şi l-a întrebat pe acesta dacă el era la volan, însă poliţistul de frontieră, care era în civil, în timpul liber, a negat şi a vrut să plece de la faţa locului.

"Agentul de poliţie i-a solicitat conducătorului auto să-i prezinte documentele personale şi ale autoturismului, acesta refuzând şi devenind totodată recalcitrant. Agentul de poliţie a încercat să-l imobilizeze, iar după efectuarea somaţiei legale, a tras patru focuri în plan vertical şi apoi încă un foc spre membrele inferioare, lovindu-l în treimea inferioară a gambei drepte", scria negru pe alb într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Ce a declarat poliţistul la audieri

Audiat la Parchet, agentul principal Adrian Vasile Florean a povestit că, atunci când a încercat să-i pună cătuşele poliţistului de frontieră, pentru că încerca să plece de la locul accidentului, acesta din urmă a devenit violent. "S-a opus iniţial verbal, apoi l-a bruscat, l-a tras de uniformă, l-a apucat de corp şi l-a ridicat în aer, l-a lovit cu palma peste cap, iar ulterior a încercat să-l lovească cu pumnii", este scenariul prezentat de Florean în faţa procurorilor. Vasile Marocico a fost internat în spital, necesitând aproximativ două săptămâni de îngrijiri medicale.

Varianta procurorilor

Procurorii susţin că agentul Florean a minţit atunci când a declarat că nu ştia a cui este maşina implicată în accident şi cine o conducea, anchetatorii concluzionând în urma audierilor martorilor că cei doi se cunoşteau dinainte, iar poliţistul ştia foarte bine cine era la volanul autoturismului Mitsubishi Pajero.

Ba mai mult, anchetatorii au aflat că, cu câteva ore înaintea accidentului, agentul de poliţie şi poliţistul de frontieră s-au întâlnit într-o crâşmă din apropierea postului de poliţie. Agentul Florean era în timpul serviciului, însă, potrivit martorilor, a consumat "o cantitate relativ mare de băuturi alcoolice". La un moment dat, chiar, se arată în rechizitoriu, poliţistul de frontieră a făcut cinste mai multor persoane, printre care şi agentului Florean, căruia i-a dat 50 de  mililitri de coniac.

Din actul de sesizare a instanţei de judecată reiese că atât Florean, cât şi Marocico, erau sub influenţa băuturilor alcoolice în acea seară. Ulterior, poliţistul de frontieră a plecat cu maşina de la local şi a provocat accidentul respectiv. Concluzia finală a Parchetului şi cea care l-a adus în faţa instanţei de judecată pe poliţistul Florean a fost aceea că poliţistul de frontieră nu a avut un comportament violent, astfel încât agentul de poliţie să fie nevoit să facă uz de armă. "Victima nu a ridicat tonul, nu a proferat insulte, injurii ori ameninţări la adresa lucrătorului de poliţie şi nici nu s-a dedat la vreun act sau gest violent la adresa acestuia", este concluzia trasă în urma audierii mai multor martori care se aflau în seara de 18 aprilie la locul accidentului.