Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu: Deficitul bugetar din 2012 se va încadra în limita de 2,2% din PIB

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu: Deficitul bugetar din 2012 se va încadra în limita de 2,2% din PIB

Deficitul bugetar pentru întregul an 2012 se va încadra cu siguranţă în ţinta de 2,2% din PIB, convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, astăzi, la Palatul Victoria.

"Cifrele sunt definitive, vor fi afişate şi pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, referitoare la execuţia bugetului general consolidat la finele lunii iunie, respectiv la 30 iunie, putem afirma că ne vom încadra cu siguranţă în deficitul bugetar prognozat pentru acest an, şi anume 2,2% din Produsul Intern Brut, la aproape jumătate din ceea ce a fost anul trecut, când s-a înregistrat un deficit bugetar de 4,3%. Cu o mai bună utilizare a cheltuielilor publice, cu o mai bună colectare a veniturilor, se reuşeşte să se colecteze sume mai mari de bani şi să se aloce banii pentru satisfacerea nevoilor publice de bunuri şi servicii cu deficite finalmente mai mici, ceea ce înseamnă în perspectivă o încetinire a ritmului de creştere a datoriei publice. Aceasta în condiţiile în care, să nu uităm, s-au majorat salariile în domeniul bugetar cu 8% începând cu luna iunie, s-a acordat majorarea la pensii faţă de ceea ce se reţinuse în mod necuvenit şi ne vom respecta în continuare angajamentele asumate anterior atât faţă de pensionari, cât şi faţă de salariaţi", a afirmat Georgescu, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului Finanţelor, la finele lunii iunie, se înregistra un deficit de 1,12% din PIB, în scădere faţă de valoarea consemnată în luna anterioară, în timp ce veniturile, ca pondere în PIB, au crescut cu 0,5%.

Deficit în scădere

"Înregistrăm un deficit de 1,12% din Produsul Intern Brut, mai mic decât la finele lunii mai când era 1,19% din PIB, ceea ce înseamnă că în luna iunie am înregistrat un excedent bugetar de 400 de milioane de lei. Veniturile, ca pondere în PIB, sunt mai mari la finele semestrului unu din acest an, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului anterior, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 15,3% din PIB faţă de 14,8% din PIB la 30 iunie 2011. După cum cheltuielile sunt mai mici cu 0,3 puncte procentuale, respectiv 16,4% din PIB faţă de 16,7% din PIB. Cu toate acestea, au crescut cheltuielile de investiţii, ceea ce este un element pozitiv, un element de natură să ne dea încredere. Se vede pe partea bugetului general consolidat faptul că am încasat venituri mai mari decât cele prognozate, reflectând o bună evoluţie a ramurilor care creează Produs Intern Brut, ceea ce ne face să avem certitudinea încadrării în prognoza de creştere economică de 1,5%", a explicat Florin Georgescu.

Ce va discuta guvernul cu FMI

Execuţia bugetului general consolidat va fi una dintre temele principale de discuţie la noua rundă de negocieri cu Misiunea FMI, condusă de către Erik de Vrijer, care se va derula la Bucureşti, începând cu data de 31 iulie.

Autorităţile române vor prezenta delegaţiei FMI un pachet de cinci măsuri de redresare economică, dintre care cea mai importantă vizează schimbarea regimului de TVA, partea română susţinând că nu va exista un impact bugetar negativ.

În ceea ce priveşte accizele, unde încasările sunt semnificativ mai mici decât programul, FMI solicită majorarea accizelor la alcool, în timp ce autorităţile de la Bucureşti nu doresc majorări la impozitele şi taxele importante şi insistă pe o mai bună colectare pe sistemul actual.

Ne puteți urmări și pe Google News