Nouriel Roubini, profetul crizei: Începe sfârşitul jocului pentru zona euro

Nouriel Roubini, profetul crizei: Începe sfârşitul jocului pentru zona euro

Economistul american Nouriel Roubini, cunoscut în special datorită faptului că a prezis apariţia crizei economice mondiale, este de părere că acum începe "sfârşitul jocului pentru zona euro".

Dr. Doom şi-a expus argumentele într-o postare pe contul său de Twitter.

Astfel, în opinia lui Roubini, Grecia va părăsi zona euro până în 2013. În aceste zile, Grecia trece printr-o perioadă extrem de tensionată. Începând de ieri, la Atena se află aşa-numita Troica, adică reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Uniunii Europene şi ai Băncii Centrale Europene (BCE). Vizita acestora are drept obiectiv evaluarea stadiului reformelor, la cinci ani de la declanşarea crizei.

De altfel, grecii riscă sistarea programului financiar cu FMI, potrivit publicaţiei germane "Der Spiegel". Reprezentanţii FMI nu mai au răbdare ca guvernul grec să implementeze reformele promise, dar amânate la nesfârşit. Recent, Evangelos Venizelos, liderul PASOK, a declarat: "'Vom face tot posibilul pentru a îmbunătăţi termenii nefavorabili ai planului şi a cere creditorilor o prelungire a perioadei pentru ajustări bugetare", a afirmat recent Venizelos. Acesta a reafirmat că, din cauza unei recesiuni mai grave decât se anticipa, este nevoie de o prelungire cu trei ani a ajustării bugetare, până în 2017 în loc de sfârşitul lui 2014, aşa cum se prevede în plan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spania, pe urmele Greciei

Totodată, profetul crizei mai este de părere că atât Italia, cât şi Spania, vor avea nevoie, asemeni Greciei, de un program de salvare din partea Troicăi, dar despre acest lucru se va discuta după încercările pe jumătate nereuşite ale BCE de a salva aceste două ţări.

Deja, bursele europene au început să scadă din cauza temerilor legate de faptul că Spania ar putea deveni al patrulea membru al zonei euro, după Grecia, Irlanda şi Portugalia, care să solicite ajutor financiar masiv pentru salvare. Dobânzile la care se împrumută guvernul de la Madrid au atins, la începutul acestei săptămâni, nivelul de 7,59%, cel mai ridicat de la introducerea monedei euro.

Totodată, două regiuni spaniole, Valencia şi Murcia, au cerut deja sprijin guvernamental pentru a-şi putea plăti datoriile, acestea neputându-se împrumuta de pe pieţe din cauza costurilor foarte mari. Iar analiştii consideră că recentul plan de austeritate anunţat de premierul Mariano Rajoy nu va face decât să adâncească ţara în criză.

Celulă de criză în Italia

Nici Italia nu stă mai bine. Cotidianul "La Stampa" din Torino a scris, ieri, că zece mari oraşe italiene, printre care Napoli şi Palermo, din centrul şi sudul ţării, riscă falimentul. Guvernul italian a înfiinţat de urgenţă un grup de lucru care încearcă să găsească soluţii pentru a evita colapsul acestor administraţii.

Totodată, regiunea autonomă Sicilia se confruntă, la rândul său, cu grave dificultăţi financiare. Sicilia are datorii de peste 5 miliarde de euro. Premierul italia, Mario Monti, i-a cerut preşedintelui Siciliei, Raffaele Lombardo, să demisioneze până la sfârşitul acestei luni.

CITIŢI ŞI:

  • FMI ia în considerare stoparea ajutorului acordat Greciei
  • Evangelos Venizelos: Grecia nu are nicio şansă să respecte condiţiile FMI
  • Bursele externe scad. Spania a intrat în "spirala morţii"
  • Zece oraşe mari din Italia riscă să intre în faliment