Bulgaria a îndeplinit criteriile, dar nu vrea în zona euro

Bulgaria a îndeplinit criteriile, dar nu vrea în zona euro

Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Simeon Djankov, care, iniţial, avea ca obiectiv intrarea rapidă a ţării în zona euro, a confirmat că Bulgaria nu se grăbeşte deloc să adopte moneda unică, scrie agenţia bulgară Novinite.

"Dacă vrem, putem să transmitem cererea pentru aderarea la zona euro chiar mâine. Şi într-un termen de doi ani, vom fi deja acolo. Dar noi preferăm să mai aşteptăm o perioadă", a declarat vicepremierul şi ministrul de Finanţe al Bulgariei, Simeon Djankov, pentru "Financial Times Deutschland".

Totodată, ministrul bulgar a luat o poziţie fermă împotriva introducerii euro bondurilor, argumentând că "vrem să ştim cum vor arăta aceste reguli şi dacă ele sunt în măsură să ne avantajeze sau dacă vor fi în mare parte în beneficiul celor mai îndatorate ţări".

Le e frică de taxe identice în UE

Ne puteți urmări și pe Google News

Djankov a reiterat o şi mai puternică opoziţie faţă de ideea armonizării taxelor şi impozitelor în Uniunea Europeană. "Bulgaria are nevoie de o creştere puternică pentru a ajunge din urmă celelalte ţări", a spus acesta, adăugând că o bază unică de taxare pentru companii poate fi luată în discuţie, însă avocaţii acestei idei doresc şi armonizarea nivelurilor de taxare. Dacă acesta este planul, Bulgaria va rămâne în afara zonei euro mult timp de acum înainte, a afirmat ministrul Finanţelor din Bulgaria.

Acesta a adăugat că "această creştere este importantă pentru noi; dorim să ne îmbunătăţim nivelul de trai. În mod indirect, Bulgaria este într-un fel parte a zonei euro, având în vedere că moneda ţării are un curs fix în raport cu euro".

Mai devreme în această lună, ministrul Djankov a declarat, la Viena, că Bulgaria nu va face nicio mişcare în direcţia trecerii la euro în următorii doi ani.

Declaraţiile oficialului bulgar sunt în acord cu opiniile analiştilor locali, care au încercat să calmeze entuziasmul guvernului pentru o adoptare rapidă a monedei unice europene, afirmând că este mai prudent pentru ţară să-şi stabilească atent termenele.

Djankov: Bulgaria a îndeplinit criterii de aderare la euro

Înainte de intrarea în blocul euro, Bulgaria va trebui să îndeplinească anumite criterii privind stabilitatea monedei, gradul de îndatorare a sectorului public, dobânzi şi inflaţie şi să-şi asigure aprobarea din partea şefilor guvernelor statelor din zona euro şi a preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE).

Recent, ministrul bulgar de Finanţe a spus că ţara sa a îndeplinit criteriile, o poziţie luată la provocarea BCE. Disciplina fiscală este un aspect important pentru Bulgaria, deoarece un deficit bugetar mare ar putea pune presiune pe cursul valutar, stabilit la o valoare fixă în raport cu euro. Bulgaria are consiliu monetar începând cu anul 1997, când criza economică a generat hiperinflaţie şi colapsul levei.

CITIŢI ŞI:

  • România este statul problemă, iar bulgarii sunt lăudaţi de Merkel. TRANSFORMAREA uimitoare a statului vecin
  • Vrăjitorii din Bulgaria, cei mai mari plătitori de taxe din ţară
  • Bulgaria câştigă lupta cu criza: Firmele româneşti pleacă la Ruse, cele greceşti, la Petrich
  • Câte firme au românii în Bulgaria
  • De ce se mută firmele româneşti şi greceşti în Bulgaria