Cazare ieftină pentru provincialii veniţi la înscriere

Cazare  ieftină  pentru provincialii veniţi la  înscriere

Cu preţul unui pachet de ţigări pe zi, candidaţii la facultate pot sta în viitoarea lor casă

În timpul verii, căminele universităţilor sunt puse şi la dispoziţia ab­solvenţilor de liceu care visează să devină studenţi. Pentru 15-20 de lei pe zi, tinerii au parte de-un pat curat şi-un duş răcoros. Mai ieftin decât la mare

Provincialii veniţi să dea examen la Universitatea de Vest (UTV), din Timişoara, au o paletă largă de opţiuni. Dacă vor să vadă pe pielea lor cum trăiesc studenţii obişnuiţi, pot alege o cameră cu paturi supraetajate, la 25 de lei pe zi. Cine-şi permite să scoată mai mulţi bani din buzunar are varianta de a închiria o cameră la standarde hoteliere, pentru 65 de lei. "Ori fac o solicitare scrisă la facultăţi, ori vin la standul din sediul central al universităţii, unde-i vor îndruma voluntarii noştri", spune Mădălin Bunoiu, prorectorul UVT. Pentru că cei mai mulţi studenţi ai Universităţii "Al. Ioan Cuza" vin din împrejurimile Iaşiului, instituţia oferă găzduire chiar şi candidaţilor "vecini", de la Medicină. "Ai noştri dau zece lei pe zi, ai altor facultăţi 15, iar însoţitorii plătesc 35 de lei. Dacă fac cerere, îi repartizăm în căminul 12, din strada Codrescu", explică Avasilicăi Violeta, şefa Direcţiei Sociale.

Negocieri ad-hoc la Cluj

Ne puteți urmări și pe Google News

La Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), din Cluj-Napoca, tinerii din alte oraşe care vor să aibă un acoperiş deasupra capului pe durata înscrierilor stau la mâna administratorului. "Am pregătit un cămin special pentru elevii care vin la înscrieri, dar nu vă pot spune un tarif, se negociază acolo, cu administratora. De obicei e 15 lei pe noapte", e răspunsul evaziv al şefei Seviciului Social de la UBB.

Potrivit purtătorului de cuvânt al UBB, e loc berechet pentru cei veniţi de departe. "Avem liber căminul 4 din Haşdeu", dă lămuriri purtătorul de cuvânt Laura Irimieş. Capitala pare să fie ceva mai prietenoasă cu viitorii studenţi. Universitatea Bucureşti oferă cazare în două cămine din Grozăveşti. în perioada 9 - 26 iulie 2012. Nici aici preţurile nu sar de 15 lei pe noapte.

ASE: "Nu suntem hotel" Universităţile "vânate" de majoritatea studenţilor îşi aleg cu grijă "chiriaşii". În căminele Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti, acolo unde tinerii s-au călcat în picioare la propriu pentru a-şi depune dosarul, cazare se face exclusiv pe baza fişei de înscriere. "Noi nu suntem hotel! Dacă prezintă fişa bine, dacă nu, să-şi caute în altă parte", e tranşantă Mariana Pop, responsabil cu departamentul social. În ciuda regulilor stricte, preţurile sunt avantajoase: zece lei candidaţii, 20 însoţitorii, timp de minim trei nopţi în perioada 17.06-3.08.2012. Elevii vor fi cazaţi într-un cămin de pe strada Mihail Moxa.