Comisie a Consiliului de Etică: Victor Ponta NU a plagiat, lucrarea are doar "deficienţe"
- Cristina Olivia Moldovan
- 17 iulie 2012, 12:38
O comisie a Consiliului Naţional de Etică ar fi decis că teza de doctorat a lui Victor Ponta "respectă cerinţele academice şi are conţinut relevant pentru tema aleasă". Rapiditatea cu care a fost dat verdictul este cel puţin suspectă, dat fiind faptul că acest consiliu este în reorganizare şi nu are preşedinte. Motivul apariţiei acestui verdict rapid poate fi însă intuit: astăzi, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti analizează lucrarea.
UPDATE 12.30: Raportul prezentat aseară de televiziuni a fost o scurgere de informaţii, după cum confirmă chiar Consiliul Naţional de Etică. "Am încercat să mergem pe cursul evenimentelor să vedem care este sursa, însă nu am ajuns la nicio concluzie", a declarat Gabriela Catană, purtător de cuvânt al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (în cadrul căreia funcţionează Consiliul Naţional de Etică). Comisia tehnică, cea care a dat verdictul, este alcătuită din 3-5 membri, profesori la Universitatea din Bucureşti, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara. Concluziile raportului vor fi prezentat mâine Consiliului Naţional de Etică, acesta va delibera şi va trimite concluziile direcţiei juridice din cadrul Ministerului Educaţiei. UPDATE 11.30: Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei, a declarat că nu ştia nimic despre analiza făcută de Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Naţional de Etică şi că, oricum, nu vrea să se amestece. "Concluziile care mi s-au părut importante sunt acelea că premierului i se poate reproşa că bibliografia nu este redactată corect, dar nu poate fi pus sub acuzaţie de plagiat", a spus ministrul Educaţiei. Verdictul favorabil premierului a fost făcut public aseară de postul de televiziune România TV. În documentul prin care se constată că lucrarea de doctorat nu este plagiată se precizează la secţiunea de "Constatări şi concluzii" că:
"În urma analizelor efectuate s-a constatat că procedurile în urma cărora domnul Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în ştiinţe juridice au fost în acord cu legislaţia în vigoare în 2003 şi nu se poate susţine calificarea de plagiat. Raportul comisiei independente relevă următoarele: teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea perioadă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute în acea perioadă. Deficienţe privind trimiterile bibliografice Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzător pe parcursul lucrării, tema tezei de doctorat este în domeniul de preocupărilor academice ale doctorandului şi conducătorului de doctorat, teza de doctorat este clar structurată, are un plan de cercetare coerent, metodologia este în concordanţă cu normele şi practicile din domeniul ştiinţelor juridice la acea dată, cercetarea aşa cum rezultă din referatele comisiilor de susţinere prezintă elemente de noutate şi cuprinde analize pertinente, bibliografia utilizată de autor este menţionată la sfârşitul lucrării. Sunt unele deficienţe în ceea ce priveşte trimiterile bibliografice în interiorul capitolelor, însă nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta şi-ar fi însuşit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i aparţineau şi le-ar fi prezentat drept contribuţii personale originale". O concluzie surpriză Verdictul care a apărut în această seară este o surpriză, ţinând cont de faptul că acesta organism, Consiliul Naţional de Etică, este în proces de reorganizare. Reamintim că la sfârşitul săptămânii trecute preşedintele acestuia, Teodor Petrescu şi unul dintre membri, Romiţă Iucu, şi-au dat demisia. Mai mult, în şedinţele Consiliului desfăşurate până acum teza de doctorat nu a fost discutată, membrii comisiei anunţând că au alte priorităţi. Reamintim că CNE a fost dizolvat de ministrul interimar Liviu Pop în contextul scandalului privind plagiatul fostului ministru al Educaţiei, Ioan Mang. Pop a dizolvat consiliul cu puţin timp înainte ca acesta să înceapă analizarea lucrărilor lui Mang. Scorul este acum 1-1: CNATDCU spune că e plagiat, CNE spune că nu Astăzi, lucrarea de doctorat a lui Ponta urmează să fie analizată de un alt for, respectiv Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti. Instituţia a anunţat că face acest demers în ciuda faptului că organismul aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, Consiliul Naţional de Etică, şi-a autoatribuit exclusivitate pe analizarea lucrării. Reamintim că verdictul de plagiat a fost dat deja de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare exact în ziua în care ministrul interimar Liviu Pop a dizolvat Consiliul. CITEŞTE ŞI: Furtul lui Victor Ponta, între comiţii şi comitete. Ecaterina Andronescu ameninţă Universitatea din Bucureşti