Bomba raportului pe justiţie. Cele 9 zile care ARUNCĂ România cu 10 ani ÎN URMĂ
- Adrian Pătrușcă
- 12 iulie 2012, 10:45
Premierul încearcă să obţină la Bruxelles o "detonare controlată". Responsabilii europeni au precizat că vor include în raportul MCV, de pe 18 iulie, acţiunile politice ale USL din ultimele săptămâni. România poate pierde intrarea în Schengen pe termen nelimitat.
Victor Ponta a plecat ieri la Bruxelles într-o încercare disperată de a mai spăla ceva din imaginea internaţională pe care noua Putere şi-a creat-o, mai ales prin suspendarea Constituţiei şi a Preşedintelui. Să oprească "dezinformările grosolane şi îngrozitoare". Mai importantă, însă, decât cosmetizarea imaginii este soarta raportului pe justiţie. "Preocuparea mea principală (...) va fi legată de raportul pe justiţie, pentru că îmi este foarte teamă că, prezentat în campania electorală, fiecare va citi din raport ce vrea el şi îl va folosi împotriva celuilalt", a declarat premierul la RTV. Pe 5 iulie, când deja începuse scandalul suspendării, din "surse europene", a apărut ştirea că raportul va fi amânat pentru septembrie. Mark Grey, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a dezminţit categoric: "Aceste surse nu sunt ale Comisiei Europene, informaţiile sunt absolut false". Grey a dat asigurări că raportul va face referire la evenimentele recente din România, cu accent pe situaţia Curţii Constituţionale. Nu e greu de ghicit cam ce va conţine raportul, de vreme ce Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, a cerut "o revenire rapidă a măsurilor luate de premier în ultimele zile - inclusiv revocarea ordonanţei de urgenţă care reduce atribuţiile Curţii Constituţionale". Programat pe 18 iulie, în mijlocul campaniei pentru referendum, raportul pe justiţie va fi o armă teribilă în mâna lui Băsescu. Ponta va face orice s-o dezamorseze. Sau măcar să minimalizeze dezastrul. Premierul se confruntă cu un uriaş val de ostilitate europeană, inclusiv din partea "fraţilor socialişti". Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, el însuşi socialist, a declarat că întâlnirea sa de ieri cu Ponta nu a fost foarte prietenoasă. Iar premierul, spăşit, a promis că va organiza referendumul conform cu decizia Curţii Constituţionale.
Ponta se întâlneşte azi cu Viviane Reding, "mentorul raportului".Va miza pe cartea neimplicării UE în bătălia politică de la Bucureşti. O amânare a raportului pentru septembrie ar fi o uriaşă victorie. Dar orice atenuare a criticilor, orice formulă ambiguă va fi socotită un succes. Citiţi şi:
- Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: "Este inacceptabil un referendum în afara Constituţiei. Ar provoca o criză foarte periculoasă"
- Martin Schulz: UE este "prea tăcută" cu privire la situaţia din România
- Viviane Reding: Criza politică din România, "un mare pericol" ce ar putea prejudicia aderarea la Schengen