Arafat, otrăvit cu poloniu

Arafat, otrăvit cu poloniu

Ipoteza, avansată de experţii elveţieni, i-a pus pe jar pe palestinieni care cer o anchetă extinsă.

Palestinienii s-au inflamat la anunţul făcut de un grup de experţi elveţieni potrivit cărora Yasser Arafat, fostul lider al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, ar fi murit otrăvit cu poloniu.

Analizele laboratorului din Lausanne au fost efectuate pe mai multe probe biologice prelevate din obiectele personale ale liderului palestinian, returnate văduvei acestuia, Suha, de spitalul militar din oraşul francez Percy, unde a murit Arafat.

"Concluzia este că am găsit un nivel semnificativ şi inexplicabil de poloniu în aceste eşantioane", a declarat Francois Bochud, directorul laboratorului, citat de televiziunea pan-arabă Al-Jazeera. Anchetă internaţională

Yasser Arafat, care s-a îmbolnăvit la Ramallah, cartierul general al Autorităţii Palestiniene din Cisiordania, unde se afla sub asediul forţelor israeliene, a murit pe 11 noiembrie 2004, la vârsta de 75 de ani. Moartea sa a rămas o enigmă pentru că niciunul din cei 50 de doctori care s-au ocupat de îngrijirea sa medicală nu a dezvăluit motivul deteriorării rapide a stării sale de sănătate, deşi au fost avansate diferite ipoteze precum un atac de cord sau chiar SIDA.

Palestinienii au acuzat atunci Israelul că le-a otrăvit liderul istoric. Pentru a confirma însă ipoteza otrăvirii cu poloniu, trebuie exhumate şi analizate rămăşiţele pământeşti ale lui Arafat, a subliniat Bochud.

Suha Arafat şi-a dat acordul pentru dezgroparea soţului său, în timp ce numeroşi oficiali de la Ramallah au cerut lansarea unei anchete internaţionale, în genul celei demarate după asasinarea fostului premier libanez Rafik Hariri, care să facă lumină în cazul morţii fostului lider palestinian. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/PWGG1qg8Ow0?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Litvinenko, eliminat prin aceeaşi metodă

Otrăvirea cu poloniu se pare că este o metodă brevetată de serviciile secrete ruse. În noiembrie 2006, fostul spion KGB Aleksandr Litvinenko, refugiat din 2001 în Marea Britanie după ce a devenit un opozant fervent al lui Vladimir Putin, murea într-un spital din Londra. Verdictul specialiştilor a fost unul fără echivoc: otrăvire cu substanţa radioactivă poloniu 210.

Autorităţile britanice l-au acuzat de crimă pe Andrei Lugovoi, şi el fost agent KGB, dar Moscova a refuzat să îl extrădeze pe cel care acum este deputat în Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus. Moartea lui Litvinenko se pare că fusese plănuită încă din 2002. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/8k1jxU5G1vU?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News