Merkel vrea o "uniune politică" în Europa

Merkel vrea o "uniune politică" în Europa

Cancelarul german Angela Merkel a declarat în astăzi că îşi doreşte să lucreze la "o uniune politică" în Europa, putând chiar să accepte ideea unei Europe cu două viteze, dacă unele state vor bloca activitatea.

"Avem nevoie de mai mult în Europa (... ) de o uniune bugetară (...) şi avem nevoie, înainte de toate, de o uniune politică. Nu trebuie să abandonăm competenţele Europei", a spus Merkel la televiziunea publică germană. Ea precizat însă că "nu trebuie să rămânem imobilizaţi pentru că o ţară sau alta nu vrea încă să ne urmeze". Merkel a încercat, de asemenea, să tempereze aşteptările legate de summitul Uniunii Europene prevăzut pentru finele lunii iunie. Merkel spune că nu trebuie să se creadă "că va fi un singur summit capabil să rezolve totul dintr-o dată" , subliniind că doreşte ca la această reuniune să propună un program de lucru al cărui obiectiv să fie o uniune politică, relatează "Le Figaro". Insistenţa cancelarului german în privinţa austerităţii economice şi a disciplinei bugetare a îndepărtat mulţi europeni care consideră că această politică afectează creşterea economică şi bagă mai mult în datorii ţări precum Grecia şi Spania.În plus, Merkel este tot mai presată de Franţa, care cere măsuri rapide în favoarea creşterii economice şi renunţarea la austeritate bugetară. Preşedintele american Barack Obama a discutat ieri separat prin telefon cu şefii guvernelor german Angela Merkel şi italian Mario Monti, evocând cu acest prilej necesitatea unor măsuri de întărire a zonei euro, a anunţat Casa Albă.

Tot despre criza euro se va discuta, la 22 iunie, la Roma, la summitul "în patru" dintre premierul italian Mario Monti, preşedintele francez François Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy.

Ne puteți urmări și pe Google News