Scandalul Iulia Timoșenko: Doi emisari ai Parlamentului European vor montoriza procesul fostului premier

Scandalul Iulia Timoșenko: Doi emisari ai Parlamentului European vor montoriza procesul fostului premier

Fostul președinte al Parlamentului European, irlandezul Pat Cox, şi ex preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski au fost numiți de legislativul UE emisari pentru monitorizarea procesului în apel al opozantei ucrainene Iulia Timoşenko.

Cox şi Kwasniewski vor putea urmări procedura de apel şi vor avea ”acces deplin la toate documentele legate de caz, precum şi la avocaţi, procurori şi alţi oficiali implicaţi în procedură”, a precizat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Principiul acestei misiuni de observare a fost convenit în timpul unei întâlniri de la mijlocul lunii mai între Martin Schulz şi premierul ucrainean Mikola Azarov.

Iulia Timoșenko, în vârstă de 51 de ani, a fost condamnată în octombrie 2011 la şapte ani de închisoare, fiind acuzată semnarea cu Rusia, fără acordul guvernului, a unui contract de gaze dezavantajos pentru Ucraina.

Fostul premier a susținut în permanență că acest proces este o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, rivalul său ales în 2010. Condamnarea, care ar avea drept consecinţe îndepărtarea opozantei de viitoarele alegeri legislative din toamnă, a stârnit un val de indignare în străinătate şi a determinat UE să îngheţe semnarea şi ratificarea unui acord de asociere cu Kievul, care conţine un important aspect comercial.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Sper că misiunea va contribui la restaurarea încrederii reciproce în relaţia dintre UE şi Ucraina”, a spus Schultz, în contextul în care mai mulţi lideri europeni au anunţat că vor boicota Campionatul European de fotbal din Ucraina. Președintele francez Francois Hollande a anunțat recent că nu se va deplasa la Kiev pentru a participa la ceremoniile dedicate deschiderii Campionatului.