SUA, la un pas de un scandal diplomatic cu Varșovia. Ce gafă de proporții a comis Barack Obama

SUA, la un pas de un scandal diplomatic cu Varșovia. Ce gafă de proporții a comis Barack Obama

Preşedintele american Barack Obama a fost la un pas de un scandal diplomatic cu Varşovia după ce a numit, din greșeală, Auschwitz-ul lagăr al morţii polonez, şi nu nazist. După ce autoritățile poloneze s-au declarat stupefiate de ”ignoranța și incompetența” liderului SUA, Casa Albă a prezentat scuze Poloniei, spunând că regretă acestă „eroare de exprimare”.

Eroarea s-a strecurat în timpul discursului rostit marţi de liderul Casei Albe la ceremonia decernării Medaliei Libertăţii, cea mai înaltă distincţie în SUA. Anul acesta, Medalia a fost oferită postmortem unuia dintre participanţii la mişcarea de rezistenţă Jan Karski, un polonez care a alertat printre primii liderii europeni şi americani despre ororile Holocaustului în lagărele de exterminare naziste.

În discursul de dinaintea acordării medaliei, Obama a spus că  ”Jan Karski (care a murit în 2000) a fost un vestitor al Rezistenţei poloneze în cea mai dificilă perioadă a celui de-al Doilea Război Mondial. Înaintea unei infiltrări în teritoriul inamic, luptători din rezistenţă i-au povestit despre exterminarea în masă a evreilor şi l-au condus la ghetto-ul din Varşovia şi într-un lagăr al morţii polonez pentru ca el să vadă totul cu ochii săi. Jan i-a transmis ulterior cele văzute preşedintelui Franklin Roosevelt şi a fost unul dintre primii care a povestit despre Holocaust, chemând lumea la acţiune”. Confuzia a șocat autoritățile de la Varşovia, care s-au declarat siderate de ”ignoranța și incompetența„ liderului american. Polonia luptă din răsputeri împotriva acestei sintagme, care conţine o aluzie la participarea cetăţenilor săii la crimele naziste. Ministerul de Externe de la Varșovia a protestat de nenumărate ori în mass-media după utilizări publice ale acestei sintagme, insistând ca lagărele morţii de pe teritoriul său din epoca celui de-al Doilea Război Mondial să fie numite ”naziste” şi nu altfel. Numirea lagărelor morţii naziste ca ”poloneze” a fost condamnată la rândul său şi de Comitetul Evreiesc American.

”Premierul Donald Tusk va avea o reacţie publică la această declaraţie. Păcat că o ceremonie atât de importantă a fost umbrită de ignoranţă şi incompetenţă”, scrie pe microblogul său de pe Twitter ministrul polonez de externe Radek Sikorski.

Ne puteți urmări și pe Google News