Mihai Răzvan Ungureanu înfiinţează Iniţiativa Civică. "E nevoie să trezim electoratul de dreapta"
- Laura Ciobanu
- 29 mai 2012, 12:37
Fostul premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu, va înființa un ONG al cărui scop va fi coagularea dreptei, astfel încât electoratul de centru-dreapta să se simtă motivat să iasă din nou la vot în toamnă. Ungureanu a făcut acest anunț la B1TV, în cadrul emisiunii "Sub semnul întrebării" realizate de Robert Turcescu. EVZ vă prezintă cele mai importante declarații ale fostului premier.
Mihai Răzvan Ungureanu și-a făcut publice primele impresii despre Guvernul Ponta. Fostul premier a comentat și situația care a dus la căderea cabinetului pe care l-a condus, după doar 78 de zile. De asemenea, Ungureanu a dezvăluit ce planuri politice are. Acesta a declarat că plănuiește să pună bazele unui ONG care ar putea să se numească Inițiativa Civică de Centru-Dreapta. "E nevoie de a retrezi interesul celor din electoratul de centru-dreapta pentru o nouă investiție politică din toamnă", a explicat Ungureanu. "E nevoie de o regrupare a dreptei, în jurul unor principii pe care le poate exprima o platformă comună". El și-a descris demersul drept o inițiativă menită să le ofere o platformă de exprimare celor interesați de coagularea dreptei, "într-un bloc de dreapta care să poată sparge aparentul eșec al acestei părți a spectrului politic". Ungureanu a anunțat că primește sugestii pe adresa mru.dreapta@gmail.com. Despre guvernarea sa:
- S-a setat un precedent. Dacă în trei luni de zile se pot face lucruri pe care alții nu le pot face în trei ani, înseamnă că guvernarea este bună.
- Toate guvernele României preferă nu să preia lucrurile bune, ci să distrugă tot și să o ia de la capăt. Nu avem cum să ajungem nicăieri așa.
Majorarea salariilor:
- Un program de guvernare pe care ni l-am asumat când Guvernul a trecut prin Parlament spune foarte clar: "mărirea prudentă a salariilor bugetarilor". Bugetul (făcut în 2011 - n.r.) nu prevede banii pentru așa ceva. Pe seama unei creșteri economice, pe seama unei redistribuiri a cheltuielilor în instituțiile publice poți gândi și mărirea salariilor.
- Miza noastră era mărirea lor până la 1 iunie cu 16%. Puteam s-o facem. Am creat spațiul fiscal pentru ca acest lucru să se întâmple.
Guvernul Ponta
- La un moment dat, nici nu mai știam câți miniștri de Finanțe sunt în Guvernul Ponta. Apăreau tot felul de taxe, impozite, tot, toată lumea găsea bani.
- Se vorbește foarte mult și se gândește foarte puțin.
- Sunt convins că Ponta nu doarme foarte mult, pentru că o guvernare înseamnă muncă. Iar diferența dintre administrarea grijilor unei țări și poziția lejeră pe care poți să o ai în Opoziție e foarte mare.
- (Problema lui Ponta)... este cum își disciplinează propriii miniștri ca să aibă coeziune, pentru că impresia generală e de lipsă de stabilitate politică și de lipsă de coerență economică. Uitați-vă ce se întâmplă cu leul. Toate nu se întâmplă numai pe fundalul crizei economice, ci și pe semnalele care vin de la Bucrești.
- Vorbele nu hrănesc.
- Ce s-a întâmplat la Educație a fost incredibil. Cum se poate să vii din greșeală în greșeală? Plagiatul în sine este un furt. Cum poți să târăști Academia Română în scandalul acesta? Totul arată a încropeală pe seama noastră.
- (dacă l-a mai sunat Ponta): Nu, presupun că e ocupat. Mă sună, răspund, este primul-ministru al României.
- Îmi vine să cer acestui guvern să facă într-o lună de zile cel puțin cât a făcut guvernul Ungureanu în prima lună, mai ales că au avut totul pe masă.
- Contractele cu băieții deștepți în energie - ați mai auzit ceva de ele? Problema retrocedării proprietăților - ați mai auzit de ea?
De ce a căzut Guvernul Ungureanu:
- Ce am văzut acolo a fost una dintre cele mai neplăcute situații în care se află democrația românească. A fost o trădare. Un parlamentar care are brusc revelația, cu câteva minute înaintea moțiunii de cenzură, și trece de cealaltă parte (...) cum se numește? Evident, trădare.
- Și atunci ce este de făcut? Trebuie pus un mercurial în sala de plen care să spună "atâta costă votul la moțiunea de cenzură", "atâta la un proiect de lege"?
- Ceea ce s-a întâmplat în sala de plen pe seama migraţiei controlate a unei părţi dintre parlamentari care sprijinea puterea către fosta opoziţie este, până la urmă, un puci parlamentar.
- Mi-au ajuns niște zvonuri la ureche că unii, de exemplu, au cerut favoruri de la instituții ale statului, care le-au fost refuzate, favoruri de funcții, favoruri materiale. Pe seama refuzului și-au schimbat votul. Este cea mai crasă lipsă de bun-simț față de electorat.
- Le promit că am să mă uit cu foarte mare atenție la motivele care i-au determinat să plece.
- Acest gen de democrație este cu totul străin de toată ființa mea. (...) În niciun fel trădătorii nu intră în etica mea politică și cred că genul acesta de traseism, care trebuie sancționat legal cât de curând, ... când acesta va înceta scăpăm de o mare problemă a democrației noastre.
- Traseismul reprezintă una dintre bolile cele mai profunde ale actualei democrații românești. Și, din păcate, s-a trăit în compromis cu acest traseism.
Statul său ca membru de partid
- N-a suferit nicio schimbare. Sunt, în clipa de față, un membru autosuspendat al PNL. Alții spun că nu sunt nici măcar membru PNL. Deci eu plutesc în aer ca Sfântul Duh.
- Nedumerirea creată în jurul expresiei "fiți ungurenii mei" a avut un ecou infinit mai mare decât marele discurs istorc al dlui Crin Antonescu, ceea ce mă face să cred că eu îi cam fac publicitate domniei-sale.
- Discursul său nu-l consider inventiv sau profund. Am observat un lucru: pe seama unei remarci, domnia sa, în loc să meargă pe critica răspunsului la moțiune, a recurs la atac la persoană. Acel atac la persoană, care este suburban și nedemn pentru un președinte de partid, mai ales al unui partid care ar trebui să trăiască sub spiritul lui Brătianu - recursul la atacul la persoană denotă gradul dramatic de lipsă de cultură politică și scoate la iveală o agresivitate verbală care pare să înlocuiască argumentele serioase.
- Atât vreme cât există atac la persoană - și au fost unele și mai dure, "vei muri ca Aldo Moro", "oameni ca tine ar trebui să fie împușcați" - trebuie să înțelegem un fapt: că limbajul politic s-a degradat într-un mod îngrozitor. Democrația nu înseamnă înjurătură.
- Eu cred că omul de Neandertal nu prea are ce să caute în Parlamentul României.
- Eu nu știu cum s-ar putea uita dl Crin Antonescu în ochii copilului meu. Are cinci anișori. Cum s-ar putea uita dl Crin Antonescu în ochii copilului meu și să repete aceste cuvinte pe care le-a pronunțat cu atâta ușurință.
- Cu uninominalul pur pe care-l promovează, dl Antonescu n-ar fi intrat în Parlament.
Relația cu PDL și planul lui MRU
- Sunt cetățean și profesor universitar.
- Este continuarea unui parteneriat la care m-am angajat și mă țin de cuvânt. Acești oameni au fost solidari cu acțiunea guvernamentală, au fost oameni foarte onești și care au făcut cât de mult bine au putut. Mi se pare elementar să-i ajut.
- PNL nu mai este vizitat de spiritul niciunui corifeu liberal și a uitat bibliografia ideologică elementară. Mi se pare cumplit de trist ce se întâmplă cu PNL.
- Socialiștii au un idol. Idolul dlui. președinte Ponta era Che Guevara. Sper că era o figură de stil. Che Guevara a fost un terorist comunist finanțat de URSS.
- Voi merge la întâlniri cu electoratul PDL, invitat, firește, dar nu doar cu electoratul PDL. Peste tot mă întâlnesc cu reprezentanții cei mai nobili și mai autentici ai clasei medii românești, urbană și rurală.
- E nevoie de a retrezi interesul celor din electoratul de centru-dreapta pentru o nouă investiție politică din toamnă.
- E nevoie de o regrupare a dreptei, în jurul unor principii pe care le poate exprima o platformă comună. Eu pornesc o inițiativă. Gândul meu e să le pot oferi celor interesați de coagularea dreptei, într-un bloc de dreapta care să poată sparge aparentul eșec al acestei părți a spectrului politic.
- Ce o să fie? Un ONG, o asociație care s-ar putea să se numească Inițiativa Civică de Centru-Dreapta.
- Ungureanu a anunțat că primește sugestii pe adresa mru.dreapta@gmail.com
- (în contextul constiturii noii mișcări de dreapta): Cred că ar trebui să-mi dau demisia din PNL. Mă gândesc foarte serios la acest lucru.
- Când un președinte de partid iese și spune, ca dl Antonescu, "PDL trebuie să moară", aceasta e democrația românească? Problema ta reală este cum să elimini un adversar politic?
- Încep de unul singur și cu câțiva prieteni în jur ce pot să fac pe măsura forțelor mele. Ce contează este de a da partidelor care sunt în competiția electorală pe partea dreaptă timpul să-și ducă la capăt campania de locale.
- (despre oferta electorală la locale): Poate să-mi spună cineva cum se poate oferi transportul gratuit în București? Era și o chestie cu locurile de muncă care vor fi create într-un sector. Cum poți crea locuri de muncă într-un singur sector? Locurile de muncă se teritorializează? Nu vi se pare că e o bătaie de joc? Cum poți să arunci așa ceva în ochii electoratului?
- Ce vă pot spune este că am o relație foarte bună cu președintele țării. Ceea ce este normal, absolut normal.
CITIȚI ȘI:
- MRU: Nu vreau să văd România vândută pe un pumn de arginți
- Ungureanu îl atacă pe Ponta: "Ungurenii mei" înseamnă modelul muncii de la prima până la ultima oră a zilei
- Preda: Ungureanu amenință cota liderilor USL. Poate fi din nou premier sau candidat independent la Preşedinţie în 2014
- Mihai Răzvan Ungureanu: Visul meu este să existe o Opoziție unită, care din noiembrie, să devină Putere