Un colț de Paradis a răsărit ca prin minune, din gunoaie și betoane. Groapa Văcărești, loc de adăpost pentru oamenii străzii, a devenit o rezervație naturală de care puțină lume știe.
Stârci, egrete, cormorani, pescărusi, lebede, lișite, rațe sălbatice, șerpi de apă, tritoni și vulpi sunt doar câteva dintre speciile care trăiesc și prosperă în groapa Văcăreștilor. Specii rare, vulnerabile sau specii comune de animale și-au făcut casă în Groapa Văcărești. Reporterii emisiunii „Din interior” de la Digi 24 spun astăzi, de la 18.30, povestea transformării Gropii Văcărești.
Locul era până nu demult raiul gunoaielor, al aurolacilor și al oamenilor fără căpătâi. De curând însă zoologii, fotografii și observatorii amatori au constatat că în obscura vale abandonată s-a dezvoltat un ecosistem uimitor. Groapa Văcărești a devenit o oază de liniște și sălbăticie de care puțină lume știe. Doar câțiva oameni fără adăpost și-au încropit barăci și își duc zilele, aidomă lipovenilor, în Deltă.
Câțiva pescari își omoară timpul între pâlcurile de stuf. Vacarmul orașului, betoanele nu au puterea să contamineze viața sălbatică. Delta se întinde pe aproape 200 de hectare și se află la 15 minute de centrul Capitalei. Locul, așa cum arată acum este rezultatul unui plan de amenajări început de Ceaușescu în anii 70. Alimentata de izvoare nesecate de apă, cu o vegetație diversă și viețuitoare care supraviețuiesc într-un ecosistem stabil, Groapa Văcărești a fost botezată Delta Bucureștilor.