CAMPANIE EVZ. Flori în mocirlă. Eroul din Buhalniţa

CAMPANIE EVZ. Flori în mocirlă. Eroul din Buhalniţa

Vasile Aioanei a strâns peste 1.000 de premii pentru pictură în ultimii 30 de ani, alături de elevii lui. A dovedit că şi copiii săraci şi, aparent, fără perspective, pot fi rafinaţi şi pot face performanţă.

Cercul de pictură pe care îl conduce Vasile Aioanei dovedeşte că talentul există chiar şi într-un sat uitat de lume. Dascălul din Buhalniţa, o localitate situată la aproape 80 de km de Iaşi, a înfiinţat cercul de pictură "Prietenii culorilor" în anul 1979. Nu îşi imagina la acea vreme că picturile realizate acolo vor avea succes în toată lumea, voia doar să rupă monotonia satului, să arate copiilor că mai există şi altceva în afară de treburile gospodăreşti şi lipsurile materiale. "Unii dintre şcolarii noştri nu ajunseseră nici până la Iaşi, nu făcuseră o călătorie cu trenul, nici măcar cu autobuzul. Am dus o elevă în Iaşi la un cenaclu, iar pentru asta a trebuit să împrumute nişte pantofiori de la o vecină şi toţi o invidiau că iese în lume", îşi aminteşte profesorul.

Între timp, lucrurile s-au schimbat. Elevii sunt tot săraci, însă Bucureştiul nu li se mai pare "capatul lumii", iar străinii nu mai sunt văzuţi că nişte extratereştri. Cei mai norocoşi au ieşit din sat şi nu doar ca să meargă până la Iaşi, ci în Germania, Franţa, Italia şi chiar Taiwan. În 2000 şi 2008, 10 copii din Buhalniţa au fost premiaţi la concursul de pictură de acolo. Pentru asta, au mers personal să îşi ridice premiile, au fost cazaţi la un hotel de lux şi filmaţi de televiziuni locale. "Este unul dintre cele mai renumite concursuri din lume alături de cel din Japonia. Nu pot să redau în cuvinte bucuria copiilor care s-au trezit într- o altă lume, atât de departe de casa lor", spune profesorul Aioanei. În 2006, în China, 3 din cele 4 medalii au ajuns în România. "O medalie a fost câştigată de un liceu de elită din Bucureşti. A fost mare lucru pentru noi, care lucrăm cu var lavabil şi vopsele ieftine pentru că altceva nu ne permitem", spune profesorul. Lucrările copiilor de la Buhalniţa lor au ajuns şi la concursuri din Japonia, SUA, Franţa. Andreea Patragus, medalie argint în Japonia 2010

Elevii lui au ajuns în Florida şi Canada De-a lungul anilor, sute de copii i-au trecut prin mâini lui Vasile Aioanei, iar unii dintre ei sunt părinţii copiilor pe care îi instruieşte acum. Mulţi au făcut facultate şi au devenit oameni importanti. Cu trei se mândreşte cel mai mult: un profesor universitar în Florida, un om de afaceri de succes din Canada şi o scriitoare din Braşov. "Le arăt elevilor ce înseamnă diferenţa între frumos şi urât şi nu îi las să îşi piardă interesul pentru şcoală şi cultură", îşi explică profesorul succesul Invitaţi la Monaco Cele peste 1.000 de medalii şi diplome obţinute sunt la loc de cinste în scoală, alături de pozele celor veniţi personal să se asigure că cei care au realizat picturile chiar locuiesc într-un sat departe de posibilităţile unei mari metropole.

"Cei din Monaco au venit să vadă dacă nu este o poveste ce le spuneam eu. Nu reuşeau să înţeleagă cum niste copii săraci dintr-un sat au putut realiza ceva atât de frumos", spune dascalul cu mândrie. Tot cu mândrie povesteşte şi despre vizita pe care a făcut-o la Monaco, la invitaţia principelui Albert de Monaco, care a şi plătit deplasarea unor elevi din sat. "Am ţinut un discurs în faţa a peste 500 de personaje importante de acolo. Tremuram la propriu de emoţie, mai ales că am primit şi cheia orasului, o mare onoare pentru oricine", mai spune dascălul.

Citiţi şi:

  • CAMPANIE EROII EVZ. Asistenta care a salvat bebeluşii arşi în iadul de la Giuleşti: "Parcă erau trași în păcură"
  • Asistenta-eroină, premiată de EVZ
  • Elena, îngerul păzitor al homleşilor din Bucureşti: "Mergeam în canale şi gravidă în luna a 7-a"

Ne puteți urmări și pe Google News