Ceartă pe doliu în Basarabia

Ceartă pe doliu în Basarabia

Ziua de 16 mai 1812, când teritoriul din stânga Nistrului a fost alipit Rusiei ţariste, a fost comemorată ieri la Chişinău. Filo-ruşii au răspuns prin manifestaţii de "aniversare" a momentului.

Istoria stârneşte în continuare pasiuni şi controverse la Chişinău, divizând populaţia şi politicienii deopotrivă. Ieri, când s-au împlinit 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Ţarist, în capitala Republicii Moldova toate drapelele au fost coborâte în bernă, conform deciziei primăriei care a decretat ca această zi de 16 mai să fie zi de doliu.

Majoritatea ceremoniilor comemorative au fost organizate de Partidul Liberal, una din cele trei formaţiuni membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), coaliţia de guvernământ de la Chişinău. "Această zi este o zi neagră în istoria noastră. Este ziua când Basarabia a fost răpită de Imperiul Ţarist", a declarat pentru EVZ Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal. "Toţi aceşti 200 de ani au fost ani de suferinţă, de chin şi de probleme pentru noi", a adăugat fostul lider interimar de la Chişinău.

Manifestaţiile comemorative au fost con­­tracarate de un aşa-numit miting "ani­­versar" al unei formaţiuni pro-ruse. Socialiştii moldoveni au organizat ieri o altă manifestaţie în care au condamnat decizia primăriei capitalei de a declara 16 mai zi de doliu. În timpul protestului, mai multe persoane au scandat lozinci împotriva iniţiativei socialiştilor, cerând Rusiei să nu se amestece în treburile interne ale ţării. Poliţia a intervenit între cele două tabere pentru a evita violenţele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi liberalii au depus în Parlament o iniţiativă prin care 16 mai să fie declarată zi de doliu în toată ţara, proiectul nu a fost susţinut de ceilalţi de­putaţi. "Avem două tabere aici, dintre care una, crescută în ideologia co­mu­nistă,se lasă în continuare manipulată. Dar adevărul este adevăr. Nu mai putem băga capul în nisip ca struţul", a subliniat Ghimpu, referindu-se la colegii de alianţă, care au refuzat să îi sprijine iniţiativa în Parlament.

Statul trebuie să se implice mult mai ferm în informarea corectă a populaţiei în privinţa adevărului istoric, a adăugat liderul liberal. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/iRBorxESVi0?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>