BEBE-EROUL: a rezistat 8 ORE legat la gură, mâini și picioare într-o grotă plină de oase

BEBE-EROUL: a rezistat 8 ORE legat la gură, mâini și picioare într-o grotă plină de oase

Era confuz și dezorientat, când l-au găsit polițiștii. Are doar 2 ani și jumătate și a fost răpit de iubitul surorii sale mai mari. Dacă nu-l găseau, putea muri peste noapte. Provine dintr-o familie extrem de săracă însă arată ca un îngeraș.

Cazul copilului de 2 ani şi jumătate din comuna constănţeană Săcele, răpit de fostul iubit al surorii mai mari, legat şi ascuns mai bine de 8 ore într-o grotă de la marginea oraşului Ovidiu a şocat toată ţara.

Mai puţin însă pe familia băieţelului care a reacționat cu o seninătate care i-a îngrozit până şi pe poliţişti.

Bebe, înconjurat de alcool și nepăsare

Mihai Alexa care are 48 ani dar pare trecut de 60, are de hrănit, împreună cu soţia lui Angela, 6 copii cu vârste cuprinse între 2 săptămâni şi 20 de ani. Stau într-o casă din chirpici, cu două camere, fără gard împrejmuitor, la marginea satului Traian în apropierea unui câmp plin de râpe şi hârtoape.

Capul familiei este văcar şi vine rar pe acasă, are mai multă grijă de vacile oamenilor din sat. Este singura lor sursă de venit. Când primesc alocaţia copiilor, în casă e sărbătoare, stropită de ambii părinţi cu alcool, spun poliţiştii din sat.

În urmă cu doi ani, familia Alexa a fost în doliu, le-a murit un copil de numai 6 luni, răpus de boală. Mihăiţă, zis Bebe, este singurul lor băiat. Celelalte sunt fete, una născută în urmă cu două săptămâni, alta de 6 ani, 13 ani, 15 ani şi cea mare de 20 de ani. Fetele au mai fugit de acasă dar s-au întors.

Sora de 20 de ani le-a dat pista: știa de răpire

Mai puţin cea mare care stă la Constanţa. „Nu face nimic, e la produs”, i-a mărturisit şefului poliţiei rurale Cogealac, sora de 15 ani, aprobată de mamă. „Vorbeau cu o lejeritate care m-a înspăimântat. În acelaşi timp, mi-am dat însă seama că fata cea mare ne poate da un indiciu şi aşa am reuşit să aflăm, după ce am vorbit cu ea la telefon, că fostul ei prieten, Petre Gherghişan, din Ovidiu, pe care îl părăsise în urmă cu două sătămâni, o ameninţase că, dacă nu se întoarce la el, îi omoară părinţii şi îi răpeşte fraţii”, spune comisar Pavel Simion.

Trecuseră deja mai multe ore de la dispariţia lui Mihăiţă, „şi am rămas din nou blocat când fata cea mare mi-a spus la telefon, printre altele, că ştia de răpirea frăţiorului ei”. Parcă amorţită şi în altă lume, mama, Angela Alexa a declarat şi ea că l-a scăpat pe copil din ochi doar cinci minute, cât să o alăpteze pe aia mică.

Imagine dramatică: un copil legat într-o grotă imundă

Forţele de ordine au încetat căutările şi au plecat pe urmele suspectului, la 30 kilometri depărtare, spre Ovidiu, de unde apăruse o informaţie că un bărbat fusese văzut cum târa un copil pe calea ferată spre ruinele termocentralei de lângă oraş.

Băiatul a fost găsit într-o grotă plină de oase de animale cu cranii de cai, gunoaie şi pereţi cu funingine. Era legat la gură, mîini şi picioare şi abandonat acolo de vreo opt ore.

„Dezorientat, speriat, flămând dar în stare relativ bună, îl ducem la Spitalul Judeţean Constanţa”, a spus asistenta de la Ambulanţă. Răpitorul a fost şi el găsit, într-un bar din Ovidiu, săltat şi dus la poliţia oraşului. Nu a recunsocut nimic, dar, în urma audierilor, „poliţiştii au stabilit că suspectul, fost prieten cu sora minorului, încercând să o convingă pe aceasta să reia o relaţie de concubinaj încheiată în urma cu aproximativ o săptămână, a profitat de neatenţia mamei, luându-l pe minor chiar din apropierea locuinţei, de pe raza localităţii Traianu, comuna Săcele”.

Răpitorul s-a luptat cu polițiștii la reconstituire

La reconstituirea efectuată la grotă, Petre Gherghişan a încercat să fugă de sub escortă, dar poliţiştii au sărit pe el, şeful Serviciului Investigaţii Criminale, comisar şef Gheorghe Lupşă alegându-se cu multiple zgârieturi,  şi l-au îmobilizat.

„Acum, pe lângă tentativă de omor şi răpire, va fi cercetat penal şi pentru tenativă de evadare. Nici măcar nu conştientizează că băieţelul de 2 ani şi jumătate putea să moară dacă nu era găsit la timp”, spune adjunctul şefului PJ Constanţa comisar şef Adrian Rapotan.

Numai că nici părinţii lui Bebe nu par prea afectaţi. „L-a luat concubinul fetei mele, din răzbunare că aia a plecat de la el”, concluzionează liniştit tatăl, Mihai Alexa.

Direcția Copilului va face anchetă socială

Asistenţii sociali de la primăria Săcele habar nu aveau de familia Alexa. „I-am urnit noi astăzi să facă verficări, intră în obligaţia lor să întocmească un raport de anchetă. Pare o familie dezumanizată, vom vedea. Dacă va fi nevoie vom institui în final măsuri de protecţie a copiilor şi le vom oferi servicii de specialitate într-un cămin”,  a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, psiholog Roxana Onea.

Ne puteți urmări și pe Google News