Un sfert de veac de afaceri PESEDISTE. Neamurile din Primăria Ocna Sibiului s-au făcut stăpâne pe lacurile sărate. Pentru 25 DE ANI!
- Traian Deleanu
- 11 mai 2012, 07:43
Neamurile șefilor Primăriei au dat peste cap o licitație legală pe care o pierduseră, folosindu-se de practici ca în cele mai corupte state africane. Și-au înlăturat competitorii care oferiseră chirii mai mari și s-au făcut proprietari pe terasele din jurul lacurilor. În Ocna Sibiului s-au investit masiv fonduri europene, a te „lipi” de această stațiune însemnând că l-ai prins pe Dumnezeu de-un picior.
Finalizarea lucrărilor de milioane de euro pentru amenajarea lacurilor sărate de la Ocna Sibiului nu au putut fi încheiate decât şmechereşte: prin închirierea locurilor pentru terase, pe următorul sfert de veac, rudelor din Primăria condusă de cei care sunt acum „la putere”.
Muștele de la butoiul cu miere Primăria Ocna Sibiului a organizat, la sfârșitul anului trecut, o licitație publică pentru închirierea pe o perioadă de 25 de ani a mai multor terenuri în zona lacurilor sărate, zonă în care s-au investit aproximativ două milioane de euro în ultimii ani, printr-un proiect cu finanțare europeană.
Patru din aceste terenuri au fost câștigate de firma unui tânăr om de afaceri din Sibiu, care a ofertat și cele mai mari chirii (aproximativ 200.000 de lei pe an), dar și cele mai mari sume de investit în terase: aproape jumătate de milion de euro.
Neamurile au schimbat brutal rezultatul licitației
La câteva zile după deschiderea ofertelor, firma Ivan Group SRL a fost descalificată, la „pachet” cu multe alte societăți, iar câștigătoare au fost declarate alte două firme: Rareș SRL și Caraiman SRL, tot din Sibiu.
Aceasta din urmă este deținută de nașul fiului lui Constantin Ciocoiu-Muntiu, administratorul public al orașului Ocna Sibiul. Iar Rareș SRL este firma care, în afară de lucrări în subantrepriză la amenajarea lacurilor, a mai amenajat și un teren pe care fiul primarului din Ocna Sibiului și-a ridicat spații de cazare.
Constantin Ciocoiu-Muntiu, administratorul oraşului şi membru al comisiei de licitaţie dominată de reprezentanți PSD, susţine că nu are de-a face cu nicio incompatibilitate, iar primarul Ioan Balteş (PSD), vântură în apărarea sa o factură pe care, spune el, fiul său ar fi plătit-o celor care au primit acum terenuri pentru terase şi camping.
L-au executat ca într-o țară bananieră
Cel care deţine Ivan Group are doar 26 de ani, dar munceşte în comerţ de la 16 ani în mai toate zonele turistice din judeţ. „Am avut şi eu o terasă acolo şi ştiam ce bani se fac la Ocna Sibiului, de aceea am ofertat acele sume", spune Remus Ivan. Ghinionul lui de a nu avea pile s-a văzut când a intrat în mişcare aparatul de partid: toate cele patru oferte ale sale au fost descalificate pe o chichiţă din caietul de sarcini, pe care experţii în licitaţii consultaţi de Evenimentul Zilei o resping din start.
Pe scurt, Remus Ivan s-a angajat că îşi menţine ofertele 90 de zile, deşi caietul prevedea 60 de zile. Aparatul din primărie a executat rapid această situaţie şi, după clarificări solicitate băncilor care au emis scrisorile de confort, a ajuns la concluzia că, din moment ce îşi menţine oferta 90 de zile, scrisoarea de confort nu mai este bună. Chiar dacă băncile ce aduceau garanţiile necesare au arătat, negru pe alb, că documentele emise de ei au „posibilitatea de prelungire".
Remus Ivan a atacat rapid în instanţă decizia comisiei de licitaţie, dar la Tribunalul Sibiu, sufocat de numărul mare de procese pe taxa auto, primul termen a fost acordat abia în iulie anul acesta.
Primăria pierde 2,6 milioane de lei. Minim
La un simplu calcul matematic, diferențele dintre sumele pe care le-ar fi încasat bugetul Ocnei de la Ivan Group și cele pe care le primește de la firmele desemnate câștigătoare sunt de peste 100.000 de lei, în fiecare an. Undeva la 2,67 milioane de lei, pentru cei 25 de ani de valabilitate a contractelor. În realitate, valorile sunt mult mai mari, pentru că ”dărnicia” Primăriei nu are limite când vine vorba de firmele apropiaților.
Primarul și-a dat spații fără licitație, folosind șmecheria „asociere prin participațiune”
SC Rareș SRL nu numai că a luat fața unuia care „dădea mai mult” la licitație, dar a mai și primit, în dar, un alt teren în apropierea celui mai cunoscut lac de la Ocna, lacul Brâncoveanu.
Cât timpul lacurile erau în amenajări, pe acel teren a fost ridicată o căsuță pentru amenajarea de șantier. Acum a fost ridicată o nouă terasă. Terenul nu a mai fost scos la licitație, fiind încredințat celor de la Rareș SRL în baza unui contract de asociere în participațiune. Conducerea Primăriei nu a vrut să dezvăluie suma din contractul amintit.
Și tot de un astfel de contract mai beneficiază firma SC Bousix People Hermannstadt, participantă de asemenea la licitația „cu cântec”. Văzându-se descalificată, deși era abia pe locul trei la sumele ofertate, firma a atacat în instanță procedura, dar procesul nu a mai apucat să se judece, cei de la Bousix retrăgându-și plângerea, din moment ce a primit un contract de asociere în participațiune din partea primarului. „Încă nu e semnat. Să vedem, urmează. Oricum, cu Bousix am câștigat procesul, parcă”, încearcă primarul Balteș să dreagă busuiocul.
MIZĂ URIAȘĂ Ocna Sibiului – litoralul din centrul ţării Investiţiile cu fonduri europene în amenajarea lacurilor naturale de la Ocna Sibiului şi a oraşului în care se află staţiunea au atras rapid atât atenţia investitorilor, cât şi a turiştilor. Anul trecut, chiar dacă lucrările nu erau încheiate, lacurile cu apă sărată aflată în administrare publică atrăgeau aproximativ 8.000 de turişti plătitori de bilet în fiecare zi. Lor li se alăturau alte câteva mii care alegeau mai „dichisitele" lacuri sărate private.
În jurul staţiunii situată la doar 12 km de Sibiu au apărut tot mai multe investiţii private ample, de mai multe milioane de euro: hoteluri de patru şi trei stele, piscine, săli de conferinţe, alături de bazine de tratament. Imensul potenţial imobiliar a fost „mirosit" după ce Ocna Sibiului a început să se transforme dintr-o destinaţie exclusiv balneară, într-una mai ales turistică. În prezent, în jurul Ocnei Sibiului a început construcţia mai multor cartiere rezidenţiale formate exclusiv din vile.