Lista premierului Ponta. Azi vor fi anunțați noii miniștri

Lista premierului Ponta. Azi vor fi anunțați noii miniștri

Cei mai mulţi dintre miniştrii Guvernului Ponta au mai făcut parte şi din alte cabinete.

Un guvern cu politicieni experimentaţi, eventual foşti mi­niştri precum Ioan Rus şi finanţistul Florin Georgescu, sau un cabinet al noii gărzi care gravitează în jurul lui Victor Ponta precum analistul Liviu Voinea, Dan Şova sau Liviu Dragnea? Aceasta era, ieri, dilema premierului de­semnat care a negociat la sânge lista viitorilor miniştri. A decis în favoarea celor cu experienţă.

"Nici cei care vor fi miniştri nu ştiu pentru că nu am avut timp să discut cu ei. Sper să nu mă refuze pentru că e un moment extrem de special. Alegerea respectivilor miniştri s-a făcut în primul rând prin considerarea experienţei", spunea Victor Ponta, rezumând o zi de negocieri intense pentru Guvernul USL. El a precizat că astă-seară, la ora 21.00, va anunţa lista. Mâine, la ora 11.00 şi PSD, şi PNL au convocat forurile de conducere pentru validarea miniştrilor. O validare formală dat fiind că lista va fi fost deja stabilită de Ponta.

Până să stabilească lista, Ponta a avut de ales între două sau chiar trei variante propuse pentru acelaşi minister.

Certitudinile din Guvernul Ponta

În lista lui Ponta câteva nume erau sigure: Daniel Constantin, liderul partidului lui Dan Voiculescu, la Agricultură; vicepreşedintele PSD Titus Corlăţean, la Externe; generalul Corneliu Dobriţoiu (PNL), la Apărare Naţională; actorul Mircea Diaconu (PNL), la Cultură. "A zis Crin de Diaconu şi de Dobriţoiu? E posibil...", a confirmat Ponta o declaraţie a lui Antonescu. Tehnocraţii, eliminaţi O altă problemă la formarea guvernului Ponta a fost ponderea tehnocraţilor. Premierul desemnat intenţiona să-i menţină pe Cătălin Predoiu la Justiţie şi pe Leonard Orban la Afaceri Europene. Liberalii nu au vrut să audă. În plus, Dan Şova nu concepea să nu ajungă ministru deşi i s-a transmis că, după pocinogul cu negarea Holocaustului, mai trebuie să stea pe tuşă, stagiul de reeducare de la Washington nefiind suficient.

Din acest motiv, Victor Ponta înclina să renunţe la menţinerea celor doi miniştri ai guvernului Ungureanu. "Alegerea miniştrilor s-a făcut în primul rând prin considerarea experienţei şi a profesionalismului." VICTOR PONTA, premier desemnat FAVORIŢI ÎN GUVERNUL PONTA

IOAN RUS, LA INTERNE

La Interne este favorit clujeanul Ioan Rus, deţinător al portofoliului în guvernul Năstase. Liviu Dragnea, numărul 2 în PSD, îşi doreşte de mult acest portofoliu.

Victor Ponta i-a transmis însă, că ar fi mai util pentru partid dacă s-ar ocupa de campania electorală.

O discuţie cu liberalii a vizat spargerea MAI în două ministere: Interne, pentru PSD, şi Administraţie care să meargă la Victor Paul Dobre (PNL).

CINE ŢINE PORTOFELUL

Finanţistul Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR şi fost ministru de Finanţe în Guvernul Văcăroiu, avea un lobby puternic în PSD pentru ministerul de Finanţe.

Chiar dacă Victor Ponta înclina mai mult spre analistul Liviu Voinea, un tânăr pe care l-ar putea controla.

Miza este clară. Ministrul de finanţe controlează alocările bugetare şi e important cine îl controlează pe el. LUPTA PE ECONOMIE

Vicepreşedintele PSD Constantin Niţă, fost ministru în Guvernul PDL - PSD era în cărţi pentru ministerul Economiei.

Liberalii revendicau şi ei acest portofoliu pentru economistul Claudiu Doltu şi îl împing pe Niţă la Dezvoltare Regională şi Turism.

La negocieri s-a decis ca Economia să se spargă şi să se mai creeze un minister al Energiei, revendicat de deputatul PSD Iulian Iancu. LA MUNCĂ DACĂ TREBUIE

PSD şi PNL nu se înghesuie pe ministere cu miză socială - Muncă, Educaţie. Sunt primele unde eventualele neîmpliniri se decontează electoral.

La Muncă este împinsă Mariana Câmpeanu (PNL), fost ministru în Guvernul Tăriceanu.

Rovana Plumb, şefa femeilor din PSD, este interesată în caz că pierde nominalizarea pentru Mediu. "E sinucidere politică să preiei ministere în această perioadă", spun surse din USL. CINE FUGE DE EDUCAŢIE

La Educaţie sunt împinşi tot liberalii. Profesorul Andrei Marga, ministru al Educaţiei în Guvernul CDR, nu are concurenţă.

Ecaterina Andronescu, fost ministru de resort, preferă un mandat după parlamentare, nu doar pentru şase luni. O situaţie asemănătoare este la Sănătate. PSD îl propune pe rectorul Florian Popa.

Liberalii nu doresc ministerul, dar au şi un academician în caz că se nimereşte la ei. Citiţi şi:

  • Disensiuni pe tehnocrați în USL: Anunțarea miniștrilor pe data de 1 mai ar putea fi amânată
  • Victor Ponta: "Mâine seară prezint lista celor 20 de miniștri"
  • Antonescu despre Orban și Predoiu: Nimeni din gașca lui Traian Băsescu nu se va regăsi în vreo structură

Ne puteți urmări și pe Google News